Vorige maand heeft Jan Pieter Lokker afscheid genomen als waarnemend burgemeester van Vijfheerenlanden. Met zijn afscheid komt er ook een einde aan zijn bestuurswerkzaamheden voor de GR Alblasserwaard-Vijfheerenlanden (GRAV).
De periode waarin hij waarnemend burgemeester van Vijfheerenlanden was noemt Jan Pieter Lokker een bijzonder mooie periode. “Ik kreeg de mogelijkheid om samen met college, raad, ambtenaren en inwoners te bouwen aan een nieuwe gemeente. Staatsrechtelijk stond er op 1 januari een gemeente; maar het moest natuurlijk ook nog gevoelsmatig één gemeente worden. En daar zijn we samen in geslaagd! Alle steden, dorpen en buurtschappen van Vijfheerenlanden zijn zich heel bewust dat ze deel zijn van een groter geheel. Dat laat onverlet dat de bijzondere eigenheid van alle plaatsen recht over eind is gebleven. Dat is precies wat iedereen graag wilde. Iedereen voelt zich op de eerste plaats bijvoorbeeld Leerbroeker, Meerkerker of Vianees…, maar tegelijkertijd zijn al die mensen trots op hun nieuwe gemeente, op hun Vijfheerenlanden!”
Samenwerking noodzakelijk
De start van de fusiegemeente Vijfheerenlanden was ook de start van de nieuwe gemeenschappelijke regeling. Jan Pieter Lokker vertelt een fervent voorstander te zijn van deze regionale samenwerking. “Het is ondenkbaar dat je die maatschappelijke opgaven zonder samenwerking kunt realiseren. De problematiek van deze RMA-opgaven is zo complex en grensoverschrijdend dat je altijd meerdere partijen nodig hebt om ze op te lossen. Het is dan ook logisch dat de nieuwe fusiegemeenten Vijfheerenlanden, Molenlanden en de gemeente Gorinchem de regionale samenwerking hebben doorgezet in het belang van alle inwoners.” Lokker benadrukt dat bestuurlijke grenzen ondergeschikt zijn aan het belang van inwoners. “Grenzen zijn een bestuurlijk concept. Belangrijker dan grenzen is om te kijken waar inwoners zich op oriënteren qua onderwijs, gezondheidszorg en winkelvoorzieningen en met wie zij zich verbonden voelen in de streek.”
Onderwijs en bereikbaarheid
Vanuit die optiek moet volgens Lokker het algemene voorzieningenniveau in de regio op peil worden gehouden. Hij signaleert hierin een paar knelpunten die de aandacht van de regio verdienen, zoals onderwijs en bereikbaarheid. “Er zal de komende tijd geïnvesteerd moeten worden in vakonderwijs. De kwaliteit van het vakonderwijs in Gorinchem is prima, maar m.b.t. het aanbod van opleidingen mag er wat mij betreft nog wel een tandje bij. Puur omdat in de hele regio de vraag naar de meest uiteenlopende technische vaklieden heel groot is. Dat probleem moeten we samen aanpakken.” En dat geldt volgens de oud-burgemeester ook voor de bereikbaarheid: “De bereikbaarheid in onze regio is een enorm probleem dat we alleen in gezamenlijkheid kunnen oplossen.” Lokker ziet de oplossing niet alleen in meer en bredere wegen maar ook in goed openbaar vervoer. “De problemen zijn dusdanig dat de oplossing niet langer in één mobiliteitsvorm (= auto, trein, bus, red.) gezocht kan worden. Het moet dus zo breed mogelijk worden aangepakt!”
Uitdaging
Een jaar na de start van de GRAV zijn er tal van RMA-opgaven in werking gezet. De grootste uitdaging is volgens Lokker het vasthouden aan èn sterker maken van het regionaal samenwerkingsverband. “Gemeenten kijken snel alleen naar hun eigen gemeente. De uitdaging is om los van de belangen van je eigen gemeente, het gemeenschappelijk belang van de regio te zien. Soms is dit belangrijker dan een gemeentelijk belang. En dat betekent dat gemeenten dan verantwoordelijkheid moeten dragen voor de regio.” Wat dat betreft heeft Vijfheerenlanden volgens de oud-burgemeester een bijzondere positie: “Het afgelopen jaar ben ik tot de ontdekking gekomen dat Vijfheerenlanden een prachtige spil is tussen twee gebieden: de Utrechtse regio en de Alblasserwaard Vijfheerenlanden. De gemeente Vijfheerenlanden speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van beide regio’s en in de realisatie van de RMA-opgaven in die regio’s. Het mooie van Vijfheerenlanden is dat wij op beide borden mee schaken en dat doen we met belangrijke stukken!”.
Volop te doen
Met de installatie van Sjors Fröhlich is er een einde gekomen aan het burgemeesterschap en het lidmaatschap van het dagelijks bestuur van de GRAV van Jan Pieter Lokker. Dat betekent echter niet dat hij gaat stilzitten en genieten van zijn pensioen. “De komende tijd ga ik mijn oude werkzaamheden weer volop oppakken. Zo ben ik o.a. voorzitter van de stichting Certificering Natuur & Landschap(SNL en van Faunabeheereenheid Noord-Holland, die het faunabeheer in die provincie uitvoert. Tenslotte ben ik lid van het bestuur van de Eduardo Frei Foundation waarvoor ik onder andere trainingen verzorg voor jonge politici in Oost-Europa en Noord-Afrika. Deze activiteiten hebben de afgelopen maanden op een laag pitje gestaan. Nu heb ik hier weer alle tijd voor. Zo vertrek ik vrijdag naar Marokko om een aantal jongeren te trainen. Vervelen zal ik me dus niet.”