De Regionaal Maatschappelijke Agenda heeft de opgave ‘Arbeidsmarkt’ geformuleerd als een goed functionerende arbeidsmarktregio waarin iedereen kan meedoen. ‘Meedoen’ is het kernwoord. Iedereen op zijn of haar manier helpen bij het vinden van een zinvolle dagbesteding of werk.
De betekenis van de opgave is in deze tijd van maatschappelijke ontwrichting met ernstige gevolgen voor de arbeidsmarkt van groot belang. Het is goed dat iedereen meedoet om werkgelegenheid te behouden en waar mensen werkloos worden ze te helpen bij het vinden van een nieuwe baan. Voor de coronacrisis had de Arbeidsmarktregio Gorinchem het laagste werkloosheidspercentage van Nederland. Of dat ná de crisis ook zo is, dat is de vraag. Er wordt wel hard aan gewerkt. De vraag vanuit bedrijven moet helder zijn en het onderwijs moet daar goed op inspringen.
Sedert de start van de Arbeidsmarktregio Gorinchem voor de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden is het openbaar bestuur sterk in ontwikkeling. Enerzijds het vertrek van Hardinxveld-Giessendam en Lingewaal, anderzijds de bestuurlijke fusies. Door de fusie van Leerdam, Vianen en Zederik is de gemeente Vijfheerenlanden onderdeel van twee Arbeidsmarktregio’s. Zowel Gorinchem en Midden Utrecht. Vanuit een oogpunt van grensontkennend samenwerken is dit geen probleem. Voor de landelijke wetgeving, indeling op basis van het Besluit SUWI (structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen) is het wel een probleem, iedere gemeente in Nederland kan onderdeel zijn van één arbeidsmarktregio.
Het college van Vijfheerenlanden heeft aangegeven graag grensontkennend te werken met de omringende gemeenten, los van de structuur van arbeidsmarktregio’s. Dit past in de filosofie van de Regionaal Maatschappelijke Agenda. De gemeenteraad van Vijfheerenlanden heeft op 16 juli ingestemd met het voorstel en besloten tot:
- Voor wat betreft de arbeidsmarktregio grensontkennend te werken en in te zetten op een onderzoek naar een nieuw te vormen arbeidsmarktregio.
- Met ingang van 2021 aan te sluiten bij de Arbeidsmarktregio Gorinchem voor een periode van 3 jaar en vandaaruit met de AV-gemeenten, Lekstroomgemeenten en Culemborg de vorming van een nieuwe arbeidsmarktregio te onderzoeken.
- Medio 2022 deze keuze en de resultaten van het onderzoek te evalueren en eventuele nieuwe ontwikkelingen op het gebied van wetgeving rond arbeid.
De gemeenten Gorinchem en Molenlanden hebben Vijfheerenlanden schriftelijk laten weten dat ze de wens om nader onderzoek te begrijpen. Ze hebben aangegeven graag betrokken te worden bij het aangekondigde onderzoek. Naar aanleiding van de behandeling in de raadscommissie heeft het college toegelicht dat zij een fasering voorzien in het onderzoek; I benoemen van de uitdaging [2020] , II richting bepalen [2021], III haalbaarheidsonderzoek [2021-2022] en IV evaluatie [2022]. De gemeenteraad heeft met instemming kennisgenomen van die planning.
Nu de gemeente Vijfheerenlanden heeft besloten is het woord aan de centrumgemeente van de Arbeidsmarktregio Gorinchem en Midden Utrecht om advies te geven aan het UWV rondom deze keuze. Na inwilliging van de procedure kan heel Vijfheerenlanden per 1 januari 2021 behoren tot de Arbeidsmarktregio Gorinchem. De opgave ‘Arbeidsmarkt’ blijft actueel en zal grensontkennend blijven samenwerken.