Afgelopen voorjaar nam Bram van Hemmen afscheid als burgemeester van de gemeente Sliedrecht. Daarmee kwam na een periode van zeven jaar een einde aan zijn voorzitterschap van de Gebiedsraad A5H. In deze functie is hij opgevolgd door de oud wethouder van Molenwaard, Dirk Heijkoop, die sinds 2016 burgemeester is van de gemeente Hardinxveld-Giessendam. We ontmoeten de oude en de nieuwe voorzitter aan de Merwede in Sliedrecht.
‘Hoe kunnen we de locatiekeuze, inrichting en planning van waterveiligheid en andere gebiedsopgaven onderling beter laten aansluiten?’ Dat was de vraag die in 2014 in onze regio speelde. Bestuurders in de regio vonden dat dit een integraal regionaal vraagstuk was. Daarom besloten zij als antwoord op dit vraagstuk de handen ineen te slaan: de Gebiedsraad A5H 1 was een feit. “Onze Gebiedsraad is een overleg van mensen met dezelfde behoefte en toekomstbeelden als het gaat om waterveiligheid in de Alblasserwaard–Vijfheerenlanden”, vertelt Bram van Hemmen. “Het is geen platform met een bepaalde bevoegdheid. Het is vooral een informeel, inspirerend overleg. Een netwerk, met als doel ons voor te bereiden op het dijkprogramma in het kader van het deltaprogramma Rijnmond-Drechtsteden. Daar zijn we in 2015 mee begonnen en daar zijn we –gezien de omvang van het dijkversterkingsprogramma- de komende jaren ook nog wel even mee bezig. Doordat ik nu burgemeester ben van de gemeente Hoeksche Waard kan ik daar niet meer aan meewerken, maar ik blijf het zeker volgen!”
Onze taal
Terugkijkend op zijn voorzitterschap zegt de oud-voorzitter trots te zijn op de manier waarop aan de Gebiedsraad vorm is gegeven. “We zijn er met zijn allen in geslaagd om voor de Gebiedsraad een gemeenschappelijke taal te ontwikkelen. Figuurlijk uiteraard. Maar dankzij deze gemeenschappelijke taal begrijpen de deelnemers van de Gebiedsraad elkaar. Dat onderlinge begrip is normaliter ver te zoeken omdat ieder bestuursorgaan vanuit zijn eigen rol denkt en handelt. Gemeenten, waterschap en provincie hebben immers verschillende opgaven èn verschillende planningen. Neem een waterschap, dat denkt in termen van 50-100 jaar. Een provincie denkt in termen van 25-50 jaar en een gemeente in termen van vier tot acht jaar. En zelfs dat is in vergelijking met het bedrijfsleven -één tot twee jaar- lang. Die verschillen hebben we met een gemeenschappelijke taal bij elkaar gebracht. Een taal die helpt om als gemeenten, waterschap en provincies vanuit één gezamenlijke invalshoek samen te werken en mooie resultaten te boeken.”
Meekoppelkansen
Bram van Hemmen vertelt dat de grootste uitdaging voor zijn opvolger is er goed op te letten dat het informeel netwerkconcept van de Gebiedsraad A5H niet institutionaliseert. “Zorg dat het een informeel en bovenal voor alle deelnemers inspirerend netwerk blijft!”, zegt hij stellig. “Dat komt goed”, reageert Dirk Heijkoop. Hij vervolgt: “Het blijft een netwerk waarmee we met de noodzakelijke dijkverhogingen iedereen inspireren tot bijpassende ruimtelijke ontwikkelingen. Een netwerk dat water en ruimte verbindt; waarin we kijken welke meekoppelkansen de dijkversterking op economisch en/of ruimtelijk vlak biedt. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van wegen, woningbouwprojecten of de aanleg van recreatie- en natuurgebieden.”
Oliemannetje
Dirk Heijkoop vertelt dat het verbinden van water en ruimte goed lukt. Hij noemt een aantal voorbeelden zoals de ontwikkeling van het voormalige Mercon Kloos terrein in Alblasserdam, de eventuele onderdoorgang voor bezoekers aan molengebied Kinderdijk en de dijkversterking Streefkerk-Ameide-Fort Everdingen. “Dit zijn geen projecten van de gebiedsraad, maar wel projecten die wij graag promoten. Projecten waarbij wij de partijen bij elkaar hebben gebracht en op kansen hebben gewezen. Wij nemen daarbij de vrijheid om ons te bemoeien met het verbinden van water en ruimte op het moment dat dat nodig is”, aldus Heijkoop. “En dan bedoelen wij met bemoeien niét: ‘ons deel moet gedaan worden’, maar dingen signaleren, initiëren en zorgen dat partijen tot de door hun gewenste aanpak komen. Voorkomen dat kansen gemist worden”, licht Van Hemmen toe. “Oftewel het oliemannetje zijn tussen verschillende partijen die wel degelijk een belang hebben, financieel, economisch … vul maar in. Een rol die het waterschap, de provincies en de zeven gemeenten van onze Gebiedsraad op een prima wijze vervullen”, aldus de nieuwe voorzitter.
Tevreden
Heijkoop geeft aan tevreden te zijn over de samenwerking binnen de Gebiedsraad A5H en de contacten die er zijn met de GRAV. Wij zijn één van de partijen die door de GRAV is betrokken bij de RMA opgave Waterveiligheid. Ik ben enthousiast over de samenwerking. We willen dat in 2050 de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden klimaatbestendig en waterrobuust is. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken. Er zit meer dan voldoende urgentie op de agenda van waterveiligheid. Iedereen is doordrongen van de klimaatveranderingen en de noodzaak van waterveiligheid. Er moeten dingen gebeuren en ik ben er van overtuigd dat die dingen goed gaan gebeuren. Als Gebiedsraad A5H zullen wij ons optimaal inzetten om de opgave van waterveiligheid goed met elkaar aan te pakken en meekoppelkansen te verzilveren. Daar ga ik me als voorzitter voor in zetten!”
1 De Gebiedsraad A5H bestaat uit bestuurlijke vertegenwoordigers van de provincies Utrecht en Zuid-Holland, de gemeenten Hardinxveld-Giessendam, Alblasserdam, Gorinchem, Molenlanden, Papendrecht, Sliedrecht en Vijfheerenlanden en het Waterschap Rivierenland.