Hij is momenteel bezig aan zijn laatste weken als burgmeester van Molenlanden en bestuurslid van de GRAV. Maar dat is nergens aan te merken. Hij werkt door zoals hij jarenlang heeft gedaan, met passie en enthousiasme voor het openbaar bestuur: Dirk van der Borg.
Op 12 januari 2020 sluit hij een periode van bijna 14 jaar burgemeesterschap af. Na Graafstroom en vervolgens Molenwaard volgde zijn derde burgemeesterschap en wederom voor een fusiegemeente: Molenlanden. Hiermee is Dirk van der Borg één van de weinige en misschien zelfs de enige burgemeester in Nederland, die na een herindeling als burgemeester tot tweemaal toe doorschoof naar de nieuwere, grotere gemeente. “Men verwachtte dat ik ambitie zou hebben voor het kroonbenoemde burgemeesterschap van Molenlanden, maar ik heb besloten niet te solliciteren. Na 14 jaar is genoeg genoeg.” Van der Borg zegt met volle teugen genoten te hebben van zijn periode in Molenlanden en doet dat nog iedere dag. “Ik heb nog steeds niet het gevoel dat ik stop, maar dat gaat wel gebeuren. Dat geldt voor mijn ambt als burgemeester èn voor mijn werk voor de GRAV. Ik ben er trots op dat ik samen met Kees de Haas (netwerkmanager en secretaris bestuur GRAV, red.) mede vorm heb mogen geven aan het regionaal samenwerkingsverband en dat ik bestuurlijk trekker ben van de RMA-opgaven.”
Trots op resultaten GRAV
Van der Borg vertelt zeer content te zijn met de tot nu toe door de GRAV behaalde resultaten. “Tijdens onze RMA-conferentie, afgelopen september, hebben we laten zien welke mooie vorderingen we maken. Waar ik toen erg blij mee was en nog steeds ben, is de grote opkomst en de gemêleerdheid van de aanwezigen: vertegenwoordigers van de drie gemeenten als motorblok van de GRAV, buurgemeenten, provincies, het waterschap, onderwijsinstellingen, het bedrijfsleven en tal van maatschappelijk organisaties. Dit laat zien dat we als netwerkorganisatie goed bezig zijn en dat ons samenwerkingsconcept niet ophoudt bij gemeente- of provinciegrenzen, maar dat we grenzeloos samenwerken. Zo zoeken we bijvoorbeeld voor het maritieme de samenwerking met Altena en met de Drechtstreken en voor agrarische economie een samenwerking met o.a. de gemeente Krimpenerwaard en West-Betuwe. Het gaat over provinciegrenzen heen. Wat dat betreft wil ik de gemeente Vijfheerenlanden een oprecht compliment geven. Zij hebben laten zien echt te begrijpen wat grenzeloos samenwerken is en dat provinciegrenzen niet tellen. Vijfheerenlanden doet volop mee!”
Bereikbaarheid groot probleem
De bereikbaarheid van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden is volgens Van der Borg een groot probleem. “Dan gaat het niet alleen over de files op de A15 en de A27, maar ook over de bijeffecten van die files op de N216 en de N214.” Hij benadrukt dat de bereikbaarheid van Alblasserwaard- Vijfheerenlanden dringend verbetering behoeft. “Oók uit oogpunt van de wateropgave die er ligt. De gevaren rondom overstromingen door klimaatveranderingen maken aanpassingen rondom evacuatiemethodes noodzakelijk. Daarom ben ik een groot voorstander van een nieuwe provinciale weg tussen Kinderdijk en de A27. Deze weg zou voor evacuatiedoeleinden geschikt zijn, kunnen helpen bij de ontsluiting van het gebied èn het ontlasten van de dijken.” Van der Borg staat niet voor niets nadrukkelijk stil bij bereikbaarheid en evacuaties: “Het gebied Alblasserwaard-Vijfheerenlanden loopt door de klimaatveranderingen nog meer risico op wateroverlast, maar óók op bodemdaling. En let op, als regio moeten we niet alleen stil staan bij het fenomeen bodemdaling, maar óók bij de problemen die de bodemdaling weer meebrengt voor agrariërs. U ziet, we zijn druk bezig, er is genoeg te doen!”
Netwerkgedachte vasthouden
Tegen het einde van het interview spreekt hij de hoop uit dat de bestuurders de bestuurskracht blijven houden om met elkaar vanuit de inhoud regionale vraagstukken op te pakken. “Ik hoop dat de innerlijke motivatie en dadendrang blijft bestaan en men niet terugvalt in ouderwetse gemeentelijke cocooning, zoals ‘onze verantwoordelijkheid houdt op bij onze gemeentegrens’. Blijf de successen die we samen met onze partners behalen benoemen, dat stimuleert om verder te gaan”, bepleit Van der Borg enthousiast. Hij geeft aan dat hij het werk en de mensen waarmee hij samenwerkt gaat missen. “Ik ben met hart en ziel verbonden aan deze streek. Daarom zeg ik altijd: ‘ik ben een Groninger geworteld in de Alblasserwaard’. Daarom zal ik ook in de toekomst betrokkenheid blijven houden bij alles wat in dit prachtige gebied speelt.”
12 januari, en dan?
Over een aantal weken geeft Dirk van der Borg het stokje over aan zijn opvolger Theo Segers, die nu nog burgemeester van de gemeente Staphorst is. Voor Van der Borg breekt dan een nieuwe periode aan waarin hij heel veel tijd krijgt. Hij weet nog niet wat hij dan gaat doen. “Eerlijkheidshalve heb ik nog geen tijd gehad om daarover na te denken. Ik ben nog steeds zo druk bezig. Afgelopen week kwam in het college lachend de vraag of ik wel wist dat ik op 12 januari stopte? Zo druk vindt men mij momenteel nog met mijn werk. Maar goed… wat ik leuk zou vinden is om ergens als waarnemer (waarnemend burgemeester, red.) aan de slag te gaan, daar ben ik wel beschikbaar voor. En anderzijds ook voor nieuwe bestuurlijke uitdagingen. Ik heb nu al veel verzoeken gekregen om toe te treden tot een bestuur of een Raad van Toezicht… maar die verzoeken houd ik allemaal even aan… tot na 12 januari”, besluit de bijna oud-burgemeester lachend.