Arbeidsmarktregio Gorinchem is een van de 35 Nederlandse arbeidsmarktregio’s waarin werkgevers, scholen en 3 gemeenten samenwerken aan meer economische groei en meer werk voor inwoners. Onderstaand plaatje laat zien welke gemeenten tot deze arbeidsmarktregio behoren en daarin samenwerken.
Ambitie
De Arbeidsmarktregio Gorinchem wil een aantrekkelijke regio zijn voor werken, wonen en recreëren door haar economische kracht te benutten die stoelt op de gebiedskenmerken water en groen. Zij heeft de ambitie om de regionale economie duurzaam te ontwikkelen en wil de regio een onderscheidend economisch profiel geven. Deze profilering is nodig om de economische potentie van de regio te kunnen benutten, het concurrerend vermogen te versterken en de regio vitaal te houden.
Belangrijke ontwikkelingen
Het vormgeven van het arbeidsmarktbeleid samen met het bedrijfsleven en het onderwijs. Het vinden van een goede balans tussen het primaat laten bij het bedrijfsleven en als overheden voldoende voorwaardenscheppend actief te zijn in de regio. Het WerkbedrijfRAP is een regionaal arbeidsplatform dat over alle aspecten van de arbeidsmarkt gaat en bestaat uit vertegenwoordigers van ondernemers, onderwijs, maatschappelijke organisaties en overheid. Voorzitter is Gerard de Gans, ondernemer uit de regio. Uit het marktbewerkingsplan 2016 zijn een aantal projecten ter hand genomen, zoals het Ontwikkelingsfonds AV en HBO ICT opleiding in Gorinchem. Voor het jaar 2017 is het plan geactualiseerd. In 2018 is de Economische Transformatie Monitor geactualiseerd.
Organisatie
Het arbeidsmarktbeleid wordt vormgegeven door genoemd WerkbedrijfRAP en het portefeuillehoudersoverleg arbeidsmarkt van de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Basis voor het beleid is de lange termijn strategie zoals beschreven in de Economische Transformatie Monitor AV.
De uitvoering van het arbeidsmarktbeleid is belegd bij het Werkgevers Service Punt (WSP AVregio), een samenwerking van UWV en Avres. Avres is het Werk-Leerbedrijf in de regio. Avres voert de Participatiewet uit voor de gemeenten Gorinchem, Molenlanden en Vijfheerenlanden. De Participatiewet is er om zoveel mogelijk mensen met of zonder arbeidsbeperking aan het werk te helpen. Avres ondersteunt daarbij zowel werkzoekenden als werkgevers.
In het Portefeuillehoudersoverleg (PFO) Arbeidsmarkt hebben de wethouders uit de zes aangesloten gemeenten zitting. Het PFO stuurt op de voortgang van de gemaakte afspraken. Het Ambtelijk Overleg (AO) Arbeidsmarkt stuurt op de feitelijke realisatie van activiteiten en bereidt de vergaderingen van het PFO voor. Voorzitter van het AO is Sjoerd Veerman (programmamanager regio AV).
Hieronder volgt een plaatje met een weergave van de organisatiestructuur van de arbeidsmarktregio AV.
Ondersteuning
Het regiobureau ondersteunt de werkzaamheden van dit domein. De programmamanager is Sjoerd Veerman. Zijn contactgegevens zijn:
Naam: Sjoerd Veerman
Email: m.don@vijfheerenlanden.nl
Telefoon: 06 4413 5815