Samen werken aan zorg
Om de doelen van het Sociaal Domein te bereiken is samenwerking tussen alle partijen binnen het Sociaal Domein noodzakelijk. Er is geen enkele partij die het alleen af kan. Gemeenten, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en de ‘nulde lijn’ (het voorveld) hebben elkaar nodig om de kwaliteit van de zorg en ondersteuning te verbeteren, efficiency te realiseren of als samenwerking wettelijk vereist is. Daarom is het initiatief genomen om gezamenlijk een transformatieagenda vorm te geven. Gezamenlijk geven we invulling aan de verbeterdoelen die we onszelf gesteld hebben, sturen we op de voortgang van de vastgestelde projecten en passen we de agenda aan als de situatie daarom vraagt.
Centrale doelstelling
Oonze centrale doelstelling is het leveren van passende zorg en ondersteuning tegen aanvaardbare kosten.
Kernwaarden voor samenwerking
Voor goede samenwerking in het Sociaal Domein is het niet alleen nodig om heldere doelstellingen te hebben. Kernwaarden hierin zijn:
Vertrouwen, openheid en eenvoud
Belangrijke uitgangspunten
Bij het formuleren van de concrete doelstelling bij de belangrijke thema’s voor 2016 en de uitwerking daarvan hanteren we een aantal uitgangspunten:
- De professional, vrijwilliger en de mantelzorgers staan aan het roer en zijn het best in staat om adequaat te handelen. We vertrouwen de burger met zijn/haar netwerk en de professional.
- Bij het ontwikkeling van oplossingen en nieuwe vormen van ondersteuning zorgen we voor zo min mogelijk controlemechanismen en verantwoordingsstructuren.
- Nieuwe oplossingen of dienstverleningsconcepten geven wij zo eenvoudig mogelijk vorm. Enerzijds om kosten te kunnen besparen, anderzijds om het voor betrokken professionals en burgers herkenbaar en werkbaar te houden.
- Nieuwe oplossingen of dienstverleningsconcepten moeten de transformatie binnen het Sociaal Domein versterken en ondersteunen.
- We streven naar maatwerk in het Sociaal Domein dat wordt vormgegeven binnen de Sociaal Teams, maar we streven ook naar zoveel mogelijk uniformiteit in de onderliggende processen en systemen voor beperking van kosten.
Transformatietafel
Doel
Het doel van de transformatietafel is het bieden van een platform waarin alle participanten in het Sociaal Domein een stem hebben en gezamenlijk kunnen praten over belangrijke ontwikkelingen in de volle breedte van het sociaal domein en afspraken kunnen maken over de gewenste richting en wat men al dan niet gezamenlijk wil oppakken. Uiteraard heeft iedere participant formeel een eigen verantwoordelijkheid binnen het Sociaal Domein en zit vanuit die verantwoordelijkheid aan tafel. Maar aan deze tafel willen we toch vooral een sfeer van vertrouwen, openheid en eenvoud creëren (de kernwaarden die we met elkaar hebben vastgesteld). We willen dat participanten gelijkwaardig aan tafel zitten, zich gezamenlijk verantwoordelijk voelen voor het bereiken van een goede samenwerking en in openheid met elkaar optrekken.
De participanten van de Transformatietafel zijn dan:
- wethouders vanuit het PFO Sociaal (Elisabeth van Leeuwen, Arie Keppel, Piet Vat);
- wethouder Stuurgroep Jeugd ZHZ (Eva Dansen);
- Drechtzorg (Jeanet Vos);
- Syndion (Harry Vogelaar);
- Rivas (Twan van den Munckhof);
- Leger Des Heils (Joanne Blaak);
- Yulius (Inez van Milt);
- Present (Jan Cees);
- VGZ (Sandra van Roermund/Gert Jan Broekhoven);
- Cliëntenraden WMO (Jan Beumer, Aart Bogerd);
- Avres (Saar Spanjaard);
- DG&J/GGD (Paul van Hattum);
- SO Jeugd (Allet Mudde).
Geen formele besluitvormingsafspraken
Er kunnen natuurlijk altijd situaties ontstaan waarin formele posities een rol krijgen. Maar we zien het als uitdaging om deze situaties zoveel mogelijk te voorkomen en vooral in onderling vertrouwen met elkaar te werken. We willen daarom niet werken met verschillende statussen binnen dit overleg of bepaalde stemverhoudingen vastleggen. De participanten proberen zoveel mogelijk in gezamenlijkheid tot besluitvorming te komen en leggen die dan, indien nodig, voor aan de formele gremia (besturen participerende partijen / achterbannen) ter definitieve besluitvorming.
Agenda
De agenda van het overleg zal bepaald worden door de belangrijke ontwikkelingen die op dat moment aan de orde zijn en die voor meerdere partijen van belang zijn. Ook kan het zijn dat deelnemers specifieke onderwerpen agenderen waarover men met elkaar van gedachten wil wisselen. Verder bespreken we de voortgang van projecten die, bijvoorbeeld in het kader van de Transformatieagenda, door de Transformatietafel zijn vastgesteld. Indien nieuwe initiatieven vanuit de Transformatietafel worden geïnitieerd dan gaan we daar op een “grenzeloze” wijze mee om: partijen bepalen zelf of ze wel of niet aan het concrete initiatief willen meedoen. Er kan derhalve in flexibele samenstelling aan initiatieven gewerkt worden.
Nieuws uit de transformatietafel
Via deze link komt u bij de laatste informatie van de transformatietafel.
De drie verbeterprojecten
De transformatieagenda kent op dit moment drie verbeterprojecten:
Project 1: Versterken van de samenwerking in het Sociaal Domein
- We gaan dezelfde taal spreken;
- We kennen elkaars rol, aanbod, werkwijze en doelgroep;
- Duidelijke kaders rondom de intake van nieuwe cliënten;
- Duidelijkheid omtrent “eigenaarschap” van een cliënt;
- We meten de klantervaring gezamenlijk en op 1 manier.
Project 2: Bevorderen van integraliteit in financiering en zorg
- Onze inwoners hebben geen last van “schotten” in beleid en financiering; de zorgvraag staat centraal;
- Doeltreffende ondersteuning onafhankelijk van de financiële bron;
- Samenwerken zonder overmatige administratieve belasting.
Project 3: Resultaatgerichte inkoop en eenduidige verantwoording
- Er is een beperkt aantal zorgarrangementen op maat die worden gebruikt/ingevuld door de zorgaanbieders en de sociaal teams c.q. Wmo-loketten (gemeenten);
- Gelijke arrangementsprijzen voor alle zorgaanbieders in plaats van P*Q;
- We sturen op resultaat in plaats van input.