Inleiding
Samen staan we voor de zorg voor de Client. Steeds meer vindt dit plaats in een samenspel van mantelzorgers, voorveld en professionals. Gezamenlijk staan we om de cliënt heen om hem haar de beste zorg te geven. Van groot belang is dat we van elkaar weten wat een ieders inzet, verantwoordelijkheid en werkwijze is. Elkaar kennen is hierbij een eerste belangrijke stap. Immers elkaar te kennen essentieel voor een goede samenwerking. Verkennen samenwerking in het sociaal domein heeft vooral betrekking op het primaire proces en moet ervoor zorgen dat de samenwerking tussen de partners beter gaat verlopen door elkaar te leren kennen en belangrijke zaken af te stemmen.
Doelstelling
- Werkwijze is helder en afgestemd; men weet onderling wat men van elkaar kan verwachten:
- Lokale kleuring is daarbij noodzakelijk/logisch.
Op basis van samenwerking komen we tot een beter passend en goed kwalitatief aanbod in de regio.
Bestuurlijk trekkers
Elisabeth van Leeuwen (Giessenlanden), Harry Vogelaar (Syndion)
Projectleiders
Ellis van den Berg (Syndion), Inez van Milt (Yulius)
Partijen in de projectgroep
Elly Winkelman (Zederik, sociaal team), Janneke van Zanden (Giessenlanden, sociaal team), Mylene Huisman en Saskia de Vries (Gorinchem sociaal team), Francisca Simons (gemeente Giessenlanden), Hanneke Luijten (Avres), Menno Keller (Gemeente Leerdam), Allet Mudde (Serviceorganisatie Jeugd ZHZ), Janet Vos (Drechtzorg).
Stand van zaken
Na een aantal eerste gesprekken heeft de projectgroep besloten zich te heroriënteren op de opdracht met de (bestuurlijke) opdrachtgevers en de coördinatoren van de sociale teams. Er is geconstateerd dat de doelen blijven staan. Focus ligt in eerste instantie op:
- Verbeteren samenwerking door elkaar te kennen en elkaar weten te vinden (0-100).
- Verbeteren van de helderheid omtrent een ieders rol en verantwoordelijkheid (sociaal team/zorgaanbieder) bij een cliëntdossier
- Voor de toekomst onderzoeken om de klantervaring gezamenlijk en op 1 manier richting de cliënten te meten.
Vanuit de sociale teams wordt nu geïnventariseerd wat de concrete punten zijn waar zij tegenaan lopen binnen dit thema. Vandaaruit worden de gezamenlijke doelstelling geformuleerd.
Vanuit de Ketenzorg dementie zal er gezamenlijk gekeken worden naar een verder optimalisatie van de samenwerking met name in het vroege stadium. Belangrijk is dat mensen met dementie zo snel mogelijk worden gesignialeerd, dat er breed gekeken wordt naar de leefwereld van deze mensen en dat mensen in beeld blijven. Vraag is hoe we dit met alle vrijwiligers en profesionals zo goed mogelijk organiseren. Hierbij zullen de pilots die starten in Giessenlanden.