Doelstelling Pilot
De doelstelling van project 2 is om samen met de inwoner en zijn omgeving een effectief plan te realiseren dat gericht is op meer zelfredzaamheid en participatie, zonder dat er hinder ontstaat door schotten in financiering en regelgeving. Doelstelling van de pilot: Op basis van een integraal proces en beoordelingsmodel wordt er een na een test- en trainingstraject een compleet ontwikkelplan opgesteld met resultaten, instrumenten en middelen wat de basis vormt voor besluitvorming.
Achtergrond
De gedachte achter deze pilot is dat trajecten en plannen nu vooral eenzijdig worden opgesteld afhankelijk van de toegang (Wmo, Pwet of Jeugd) en niet per se integraal en ontwikkelingsgericht. In het Sociaal Team komen vooral de complexe en meervoudige probleemsituaties. Daarnaast wordt in een of meer gesprekken van drie kwartier door de betreffende toegang bepaald wat de vraag en de best passende voorziening op dat moment is. In sommige situaties is meer afstemming en inzicht in de vaardigheden en mogelijkheden nodig om tot een effectief plan te komen. Dit plan moet vooral zijn gericht op het maximaal ontplooiing van de kwaliteiten en maximale zelfredzaamheid en participatie.
Een te ontwikkelen instrumentarium, als combinatie van Zelfredzaamheidsmatrix en Participatieladder, wordt ingezet om via een gedegen traject tot inzicht en een onderbouwd ontwikkeltraject te komen. Deze pilot is bedoeld om te ontdekken hoe zo’n integraal traject kan worden ontwikkeld en ingezet en wat het effect daarvan is op de trajectplannen en de ontwikkeling van de cliënt.
Voor diegenen die geen ontwikkelmogelijkheden hebben (bijv. dementerende ouderen) is het zaak om tot een integraal traject te komen waarbij de lokale keten samenwerkt om tot zo veel mogelijk participatie aan en van de samenleving te komen.
Centrale vraag pilot
Hoe komen we tot een goed plan van aanpak met actoren, capaciteit, middelen, acties en planning van deze pilot?
Uitwerking
De pilot kent twee sporen:
- Integraal ontwikkelingsgericht voortraject en ketenaanpak: dit deel organiseert een gedegen voortraject om te komen tot een ontwikkelplan in de keten van zorg/dagbesteding tot (begeleid) werk gericht op zelfredzaamheid en participatie zoveel mogelijk richting werk.
- Integraal zorggericht traject: dit deel organiseert een lokale ketenaanpak voor zorgcliënten en hun netwerk waarvoor ontwikkeling en werk niet aan de orde is, gericht op zelfredzaamheid en participatie in de samenleving.