Inleiding
De doelstelling van project 2 is om samen met de inwoner en zijn omgeving een effectief plan te realiseren dat gericht is op meer zelfredzaamheid en participatie, zonder dat er hinder ontstaat door schotten in financiering en regelgeving. Doelstelling van de pilots is om met de inwoner en zijn omgeving een effectief plan te realiseren gericht op meer zelfredzaamheid en participatie, zonder dat er hinder ont-staat door schotten in financiering en regelgeving.
Doel pilot “vrije beslisruimte Sociaal Team”
Op basis van minimaal 5 – maximaal 10 complexe situaties en integrale plannen (met alle betrokken leefgebieden) beslist (coördinator) Sociaal Team over inzet ondersteuning en middelen.
Achtergrond
De huidige financieringssystematiek en wet- en regelgeving van de drie taakvelden binnen het Sociale Domein bevorderen niet altijd de integraliteit van ondersteuning en dienstverlening die noodzakelijk is voor inwoners die met een hulpvraag aankloppen bij een van de sociale teams. Hierdoor staat niet altijd de mens en de bijbehorende goede en adequate oplossingsrichting cen-traal, maar zijn (soms) de financiële schotten en de wettelijke kaders het uitgangspunt van ons handelen. Met het oog op de ontwikkeling van de inwoners in onze regio is dit niet altijd een ge-wenste situatie.
We willen in deze pilot gaan onderzoeken wat de effecten van onze dienstverlening en ondersteu-ning voor de inwoners zijn, indien we de sociale teams de mogelijkheid bieden om (meer) vanuit ontschotte budgetten en een (groter) regelluw kader te (gaan) werken. We zijn er ons van bewust dat in de keuzes die met het oog daarop te maken zijn, een zekere bandbreedte aanwezig is: bij-voorbeeld van een volledig vrij te besteden gezamenlijk budget voor het sociaal team tot samen-gevoegde budgetten binnen de grenzen van wettelijke kaders, met dito verantwoordings- en ad-ministratieve verplichtingen. De kansen en de mogelijkheden en niet de belemmeringen en de beperkingen van financieringssystematiek en wet- en regelgeving dienen in ieder geval het uit-gangspunt te zijn in de uitvoering van deze pilot. Creativiteit, innovatie en out-of the box denken zijn dan ook belangrijke randvoorwaarden om de grenzen van wat mogelijk is in beeld te brengen. Echter niet alleen het durven loslaten van bestaande “spelregels” in de systeemwereld van waaruit nu wordt gewerkt is daarbij van belang, evenzeer is dat het schenken van vertrouwen aan de pro-fessionals en de vrijwilligers die we in deze pilot meer vrijheid willen geven .
Centrale vraag pilot
Hoe komen we tot een goed plan van aanpak met actoren, capaciteit, middelen, acties en plan-ning van deze pilot?
Uitwerking
Met het oog op deze pilot wordt er een beknopt pilotplan met randvoorwaarden, doelen, monito-ring en commitment van de betrokken deelnemers opgesteld en een format ontwikkeld voor een effectief en integraal ontwikkel- en ondersteuningsplan op basis van de zelfredzaamheidsmatrix en de Participatieladder. Bovenstaande input wordt gebruikt om de pilot daadwerkelijk op te starten.