De 19 gemeenten in het rivierengebied van Gelderland, Zuid-Holland en Noord-Brabant hebben de minister voorgesteld Woongaard aan te wijzen als kernregio voor 14 binnen het gebied werkzame woningcorporaties.
De Woningwet 2015 stelt eisen aan het werkgebied van woningcorporaties. Zij mogen nog maar in één regionale woningmarkt volledig werkzaam zijn. Alleen in hun zogenaamde kernregio kunnen woningcorporaties alle activiteiten ontplooien die horen bij hun volkshuisvestelijke taak. Buiten de kernregio mag een corporatie de woningvoorraad niet vergroten door nieuwbouw en aankoop van woningen.
Gemeenten moesten voor 1 juli 2016 in onderling overleg en in samenspraak met de woningcorporaties een voorstel voor een woningmarktregio indienen bij de minister.
Samenwerking
De 14 corporaties werken binnen Woongaard al samen op het terrein van de woonruimteverdeling. Hun werkgebied ligt bijna volledig binnen de grenzen van de 19 gemeenten. Dat betekent dat de corporaties hun werkzaamheden in het belang van de lokale volkshuisvesting kunnen blijven uitvoeren. Op welke wijze corporaties invulling geven aan hun volkshuisvestelijke taak, blijft onderwerp van prestatieafspraken met de gemeenten waarbinnen zij werkzaam zijn.
Het voorstel aan de minister kwam tot stand in nauwe samenwerking tussen vertegenwoordigers van de gemeenten en de woningcorporaties.
De gemeenten en de woningcorporaties
Woongaard is de beoogde woningmarktregio van de gemeenten Aalburg, Buren, Culemborg, Geldermalsen, Giessenlanden, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Leerdam, Lingewaal, Maasdriel, Molenwaard, Neder-Betuwe, Neerijnen, Tiel, Werkendam, West Maas en Waal, Woudrichem, Zaltbommel en Zederik.
Het vormt dan het werkgebied voor de woningcorporaties KleurrijkWonen, Poort6, De Kernen, Woonlinie, SWB, SCW, Omnivera-GWZ, Woonservice Meander, Wbv Nieuw-Lekkerland. Wst. Maasdriel, Wst. Land van Altena, Lek en Waard Wonen, De Goede Woning Neerijnen en Beter Wonen Streefkerk.