De minister wil dat onderwijs en bedrijfsleven in SBB-verband de handen ineen slaan met een Beroepsbegeleidende Leerweg (bbl) offensief, gericht op het werven en beter benutten van leerbanen. Daarbij wordt expliciet aandacht gevraagd voor meer leerbanen in vernieuwende, kansrijke sectoren zonder bbl-traditie en leerbanen op mbo-niveau 2. Op woensdag 14 mei organiseerde SBB regio Gorinchem en Drechtsteden samen met het ROC Da Vinci en de Gemeente Gorinchem een bijeenkomst in het kader van SBB on tour en deze impuls van de minister. De regio Gorinchem verwacht namelijk tot 2025 een behoorlijke groei in het arbeidsmarktpotentieel (zie het Marktbewerkingsplan 2016 van de arbeidsmarktregio Gorinchem*). De opgave is waar en hoe de komende jaren 3.990 vakmensen van de totaal benodigde 5.690 vakmensen gevonden worden, die randvoorwaardelijk zijn om de economische groeimogelijkheden in de regio maximaal te kunnen benutten.
De workshop startte met een korte introductie van de campagne 25.000leerbanen.nl van SBB en de bijbehorende actielijnen. Vincent van Alkemade sloot af met de stelling: ‘Een leerbaan is de beste manier om mijn nieuwe personeel te leren kennen’. De aanwezige deelnemers stemden daar mee in.
Hans Freije, wethouder Gemeente Gorinchem vervolgde met het arbeidsmarktperspectief van Gorinchem, de werkhouding en samenwerking tussen de overheid, het bedrijfsleven en het onderwijs en de conclusie dat in Gorinchem veelal familiebedrijven zitten. Belangrijk uitgangspunt is het vinden, hebben én houden van personeel en wat de samenwerking tussen de drie partijen daar in kan betekenen. De wethouder sloot af met de stelling: ‘Wie niet leert, veroudert twee keer zo snel’. Een beetje een open deur voor de aanwezige deelnemers, die daar dan ook van harte mee instemden.
Vestigingsdirecteur Ton den Breejen van het ROC Da Vinci in Gorinchem hield een toespraak over de keuze van Da Vinci om samen met bedrijven te gaan kijken naar breed opleiden van mensen in de regio, waarbij de voorwaarde is dat de ambachtelijke vaardigheden worden aangevuld met de soft skills. Deze brede opleiding zorgt voor flexibele werknemers die kunnen omgaan met de veranderende arbeidsmarkt. Zijn stelling was dan ook: ‘Zonder actieve bijdrage vanuit het bedrijfsleven geen bbl’. Vanuit de zaal werd daarop instemmend gereageerd, hiervoor is wel een goed gesprek nodig met de diverse partijen. Het Da Vinci in de persoon van Ton den Breejen staat daar zeker voor open.
Theo Hootsmans van de Rivas Zorggroep en Jaap Bernsen van Damen Shipyards gaven beiden hun ervaringen met bbl en het belang voor beide organisaties daarvan. De heer Hootsmans benadrukte vooral de uitstroom naar andere beveiligingsberoepen (zoals o.a. politie, etc.). Zijn stelling: ‘ervaren krachten helpen je bedrijf niet verder’. De aanwezigen waren van mening dat het blijven leren cruciaal is voor de ontwikkeling van de betrokken persoon, maar ook voor het bedrijf. Dus ook ervaren krachten moeten uitgedaagd blijven worden om te blijven leren. Zowel het bedrijf als de individuele medewerker heeft daar een verantwoordelijkheid in.
De heer Bernsen keek vooral terug naar de geschiedenis van bbl en de waarde daarvan voor Damen Shipyards. Zij leidden al meer dan 30 jaar mensen in de praktijk op en alhoewel op het geheel van het personeelsbestand er relatief weinig bbl studenten worden opgeleid, komt de helft van de monteurs die nu aan de inbouw van schepen werken uit het bbl traject. Zijn stelling was dan ook: ‘Zonder bbl geen schepen’. De zaal was onder de indruk van het getoonde kracht van Damen Shipyards, maar ook dat de helft van de 50 monteurs afkomstig zijn vanuit de eigen opleidingen en dat het ‘oud’ leerlingen zijn. Jongeren die eerst aangeven niet meer in de schoolbanken te willen zitten komen later terug om toch verder te mogen leren. Een mooiere beloning kan je als bedrijf niet wensen.
Met SBB als facilitator van deze bijeenkomst waren de reacties onverminderd positief over dit initiatief, waarbij waardevolle netwerken werden gesmeed en meer inzicht werd gegeven hoe bbl al bijdraagt en meer zal gaan bijdragen aan de arbeidsmarktontwikkeling in Gorinchem.