Ambitie
In deze leertuin wordt verkend hoe de vitaliteit van het platteland wordt versterkt door het ondersteunen van innovatieve krachten in de regio en de waarde duidelijk te maken van het platteland voor de stedelijke omgeving (stad-land verbinding). Belangrijke partners binnen deze leertuin zijn de gemeenten binnen de regio AV met een duidelijk agrarisch profiel, buurgemeenten zoals de Krimpenerwaard, de regio Lopikerwaard en wellicht de regio Hoeksche Waard, maar ook relevante maatschappelijke organisaties, gebiedscoöperaties, agrarische bedrijven etc.
Trekkers en projectleider
De bestuurlijk trekker voor deze leertuin is Frank Meerkerk (Wethouder gemeente Molenwaard). De ambtelijk trekker is Joop Koetsenruijter (gemeentesecretaris Zederik), daarnaast is Teunis Jacob Slob betrokken in het projectteam als ondernemer en vertegenwoordiger van het maatschappelijk middenveld. De projectleider is Marieke Kok (KnowWhy). Haar emailadres is marieke@knowwhy.nl.
Stand van zaken
Op 19 juli 2016 is de Leertuin Agrarische Economie gestart. In de agrarische sector en op het platteland zijn in de regio al verschillende initiatieven genomen en ook zijn er veel partijen actief. Met de leertuin agrarische economie zetten we in op het versterken en verbinden van de bestaande initiatieven en partijen. Vervolgens zullen hieruit weer nieuwe initiatieven ontstaan. In oktober 2016 is in kaart gebracht welke partijen (stakeholders) er in het gebied actief zijn en welke initiatieven al genomen zijn om vervolgens van daar uit met elkaar en van elkaar te blijven leren. Tijdens de tuingesprekken, die we letterlijk in de tuin houden, gaan we dieper in op de kansen en opgaven die we hebben benoemd en ook de onderlinge relaties tussen de partijen komen zo beter in beeld.
Regio-conferentie Grenzeloos Samenwerken
Tijdens de regionale bijeenkomst op 23 november in De Til in Giessenburg presenteerde de leertuin haar resultaten tot nu toe. Benieuwd naar een korte (film)impressie van deze avond?
Tijdens 2 workshops luidde de centrale vraag: Waar verdient de boer in onze regio zijn boterham mee in 2030. De agrarische sector is belangrijk voor de regio AV. De sector staat voor grote uitdagingen en is in beweging. Welke vraagstukken liggen er en wie zijn er nodig om oplossingen te vinden. Tijdens deze workshops is dit verder uitgediept. De inhoud leest u in dit verslag.
Leren in de tuin
Doorlopend organiseren we ‘leren in de tuin’-gesprekken met agrarische ondernemers. Daar waar de eerste gesprekken meer algemeen inventariserend en oriënterend van aard waren, gaan we nu meer de diepte in rondom specifieke thema’s. In het najaar 2017 zal een ‘leren in de tuin’-gesprek rondom Energie (bv. mogelijkheden die een postcoderoos biedt om zonnepanelen op agrarische gebouwen te plaatsen). Ook is het thema ‘bodem’ genoemd. Er zijn inmiddels een tweetal concrete voorstellen gedaan voor pilotprojecten rondom bodemdaling en alternatieve teelten. Zodra hiervoor de financiële middelen gevonden zijn, kunnen deze pilots van start. Ben je agrarisch ondernemer en zou je wel eens bij zo’n ‘leren in de tuin’-gesprek willen aanschuiven of wil je meer weten over de pilots, stuur dan even een berichtje naar marieke@knowwhy.nl of bel 06-39464797.
Kansen worden gezien in het versterken van stad-land relaties, korte ketens, toegenomen vraag naar gezond en eerlijk voedsel, multifunctionele landbouw, duurzaamheid, energietransitie en circulaire landbouw en recreatie & toerisme (passend bij het karakter van het gebied). Den Hâneker, werkgroep Duurzame landbouw en Ontwikkelingssamenwerking Alblasserwaard Vijfherenlanden, organiseerde op 10 april 2017 en 28 juni 2017 een avond over Korte Ketens.
Uitdagingen zijn er natuurlijk ook in de sector. Er is gesproken over o.a. bedrijfsopvolging, vrijkomende agrarische bebouwing, fosfaatrechten en financierbaarheid. Het Gebiedsplatform AV organiseert van september tot en met december 2017 een aantal bijeenkomsten rondom Vrijkomende Agrarische Bebouwing (VAB). En op 7 juni 2017 hebben we rond de tafel gezeten met vertegenwoordigers van de financiële sector. Bankiers, accountants en private investeringsfondsen hebben enthousiast gereageerd op onze uitnodiging en onder leiding van gespreksleider Andries Middag hebben zij met elkaar van gedachten gewisseld over de kansen en bedreigingen voor de toekomst van de agrarische sector in de regio. Een vervolg op dit gesprek staat voor het najaar 2017 op het programma.
Naast gesprekken met boeren en andere stakeholders zijn ook de gesprekken met de provincies Zuid-Holland en Utrecht in gang gezet over hoe er grenzeloos kan worden samengewerkt. Nieuwe vormen van samenwerking hebben uiteraard ook impact op het werk van ambtenaren in onze regio. Belangrijk is om in beeld te hebben hoe de verschillende gemeenten in de regio tot nu toe omgaan met beleid en uitvoering in relatie tot de agrarische sector. Daar wordt medio 2017 een inventarisatie van gemaakt. Vervolgens kan worden geanalyseerd waar de overeenkomsten zitten en waar de verschillen en wat er nog ontbreekt. Als dat in beeld is kunnen er keuzes gemaakt worden hoe met deze verschillen omgegaan wordt en welke aanvullingen nodig zijn. Voor een goede samenwerking is het vinden van raakvlakken cruciaal, dat wordt wel onderschreven.
De vraag is ‘met wie wil je en kun je samenwerken’? Doet u mee? Laat het ons weten via marieke@knowwhy.nl.