Gert Lems nieuwe regiosecretaris Alblasserwaard – Vijfheerenlanden:
Met de regio een nieuwe fase in!
Sinds afgelopen maart verruilt Gert Lems (52) voor drie dagen per week zijn werkplek bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor de burelen van de Gemeenschappelijke Regeling Alblasserwaard-Vijfheerenlanden in Gorinchem. Als regiosecretaris volgt hij Peter Verheij op, die deze functie zes maanden op ad interim basis vervulde. We ontmoeten Gert Lems in het stadhuis van Gorinchem.
De regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden is geen onbekend gebied voor Gert Lems. Een belangrijk deel van zijn loopbaan bij de overheid en openbaar bestuur ligt ook in deze regio. Zo was hij vele jaren lid van de gemeenteraad; dat tot en met 2018 van de gemeente Molenwaard. Daarnaast was hij jarenland lid van het Gebiedsplatform Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Tot 2015 werkte hij bij de Veiligheidsregio Zuid- Holland-Zuid en daarvoor bij de Gemeente Gorinchem. Verder is hij jarenlang actief geweest als bestuurder van de christelijke basisscholen Molenlanden. Kortom, een bestuurlijk ervaren en maatschappelijk betrokken iemand, die zich helemaal thuis voelt in de Alblasserwaard – Vijfheerenlanden. Gert Lems blijft vooralsnog twee dagen per week als strategisch adviseur voor het ministerie werken. De overige dagen zet hij zich in voor de regio.
Eerste indrukken
Inmiddels is Gert Lems een aantal maanden actief als regiosecretaris en heeft hij veel partijen gesproken. Zo heeft hij al een goed beeld gekregen van de stand van de samenwerking in de regio. “Wat mij vooral opvalt is de onverminderde positieve betrokkenheid van iedereen bij dit gebied. Het prachtige gebied, de onderlinge verbondenheid en de streekcultuur zit bij de mensen in het hart. Ik zie ook de gedrevenheid waarmee zaken worden opgepakt en hoe bevlogen kansen worden gecreëerd.
In de gesprekken die ik de afgelopen maanden heb gevoerd ging het ook veel over de toekomst van de regio. Vrijwel iedereen vindt het belangrijk om te blijven samenwerken als Alblasserwaard- Vijfheerenlanden. Wel is er de behoefte om selectiever te zijn in de onderwerpen waarop we samenwerken; er is focus nodig op de opgaven waar we het verschil willen maken. Verder vindt men het ook tijd om de organisatie en werkwijze van de regionale samenwerking weer eens te herijken en te bezien waar zaken verbeterd kunnen worden. Dit ook met het oog op veranderingen in bestuurlijke verbanden waar de regio mee te maken heeft, denk bijvoorbeeld aan de gewijzigde provinciegrens die nu door de regio loopt.”
Position paper
Gert Lems gaat daarom met alle betrokken partijen aan de slag met de vraag hoe het regionaal samenwerken in de toekomst vorm en inhoud zal moeten krijgen. “We gaan een ontwikkelperspectief maken voor een optimale regionale samenwerking die betekenis en meerwaarde heeft, en concrete resultaten in de uitvoering weet te boeken. We zullen dat vastleggen in een position paper, wat de basis zal zijn voor het verbeteren en doorontwikkelen van de regionale samenwerking.” Hij voegt daaraan toe dat daarbij ook fundamentele vragen op tafel zullen komen. “Het gaat over de nut- en noodzaak van het samenwerken, waar we als regio van meerwaarde kunnen zijn, hoe we zo goed mogelijk kunnen presteren….. In de kern gaat het erom dat we de kracht van de regio zo optimaal mogelijk weten te benutten.”
Gert Lems benadrukt om ook bewust te zijn van de succesvolle zaken die achterliggende tijd zijn opgebouwd en die vast te houden. “Zo heeft het grenzeloos samenwerken z’n meerwaarde laten zien; iets dat we ook naar de toekomst verder kunnen uitrollen.”
Bezieling
Sinds Gert Lems actief is als regiosecretaris heeft de wijze waarop regionaal wordt samengewerkt zijn aandacht. Hij vindt dat er in de basis goed wordt samengewerkt maar dat er zeker nog wel wat verbeterpunten zijn; iets wat hij ook wil opnemen in het position paper. “De huidige manier van samenwerken is op bepaalde punten wat complex en de werkprocessen sluiten niet altijd even goed op elkaar aan. Dat zullen we moeten vereenvoudigen en stroomlijnen.” Ook attendeert Gert Lems op het opgavegericht werken. “Met het opgavegericht werken kunnen we ook nog verbeterslagen maken. Verder zie ik nog mogelijkheden om de samenwerking met de maatschappelijke partners en inwoners te intensiveren. Laten we de mogelijkheden benutten om nog meer creativiteit, inspiratie en bezieling in de samenwerking te krijgen.”
Uitdaging
Op de vraag wat de grootste uitdaging voor de regio Alblasserwaard Vijfheerenlanden is, antwoordt hij resoluut: “Met elkaar de antwoorden vinden op de grote maatschappelijke opgaven die op ons afkomen. Denk bijvoorbeeld aan klimaatverandering, bodemdaling, landbouwvraagstukken, energie-voorziening, circulaire economie, nieuwe mobiliteit, woningnood, personeelskrapte. Alles bij elkaar genomen plaatst het onze regio voor een transitieopgave. De komende jaren zullen wij daarmee aan de slag moeten; waarbij we alle geledingen van de samenleving zullen moeten betrekken.” Hij vervolgt: “Een duidelijk gezamenlijk toekomstperspectief ontbreekt momenteel nog. De komende tijd zullen we met z’n allen daarin belangrijke keuzes moeten maken; hoe willen we onze leefomgeving toekomstbestendig gaan inrichten, hoe we willen wonen, werken, recreëren…… Dat zullen we voor een groot deel ook in regionaal verband gaan oppakken.”