In de entourage van GAME ON in de Evenementenhal werd door de Arbeidsmarktregio Gorinchem (AR-G) op 7 juni een mini-symposium gehouden over de mogelijkheden om geschikte medewerkers te vinden voor het bedrijfsleven in de regio. GAME ON is de tweejaarlijkse activiteiten van School en Bedrijf in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden om jongeren in contact te brengen met techniek.
Hans Freije, voorzitter van de AR-G vertelde dat de economie aantrekt, de gemeenten merken dat aan een uitstroom uit de WW-uitkeringtrekkers naar een baan. Dat is positief. Minder positief is dat de vaste baan steeds schaarser wordt. Ook nu het economisch beter gaat, groeit flexwerk harder dan het aantal vaste contracten. Had 10 jaar geleden nog 68% van de werkende een vast contract, nu is dat 61%, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek. Flexwerk is geen vanzelfsprekende opstap meer naar een vast contract.
Astrid Nobels, senior arbeidsmarktcoach bij OTIB (Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf) vertelde de aanwezigen dat de technische installatiebranche moet inspelen op een veranderende arbeidsmarkt. Door nieuwe ontwikkelingen en technologische innovaties verandert de vraag van de klant continu. OTIB zet zich in om kansen voor werkgevers en (toekomstige) werknemers te realiseren. Voor werkgevers, werknemers én werkzoekenden is de OTIB mogelijk ondersteuning om een geschikte baan te vinden of aan te bieden. Ook voor mensen die vanuit een ander beroep in de installatiebranche willen gaan werken, zijn er kansen. Daarbij wordt de inzet van budgetten gebruikt om de kandidaten bij- en om te scholen, met als doel een betere aansluiting op de vraag van de werkgevers.
Jan van Frankenhuyzen van Industrieslijperij Van Frankenhuyzen uit Lexmond betoogde dat jongeren bijgestaan moeten worden om de bestemming van hun (werkzame) leven te bepalen. Als ze de bestemming weten, is het gemakkelijker om de koers te bepalen. Kennis van nu is over vijf jaar achterhaald. Het bijbrengen van kennis waarmee ze flexibel zijn om op transformaties in te spelen, dat is het allerbelangrijkste. In de afgelopen vijf jaar is er al meer veranderd in het werk dan in de 20 jaar daarvoor. Jongeren laten kennismaken met techniek is zo belangrijk! Als de vonk overslaat, dan kunnen ze een koers bepalen en kunnen ze zelfredzaam worden op de arbeidsmarkt na de opleiding. Spreker werkt dan ook met veel enthousiasme mee aan GAME ON om 3.000 jongeren in twee dagen tijd in contact te brengen met techniek.
Bart Bruggeman, voorzitter van het werkgeversservicepunt benadrukte dat op de arbeidsmarkt vraag en aanbod iets is van werknemers en werkgevers; de overheid wil graag ondersteuning verlenen als het marktmechanisme niet 100% functioneert. Zo is er in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden een Leerwerk-loket AV, een Werkgevers Servicepunt AV, een Ontwikkelingsfonds AV en School & Bedrijf AV. Iedereen die meer wil weten kan mailen naar info@regioAV.nl