De eerste transformatietafel 9-2-2017
Transformatietafel voelt zich verantwoordelijk voor betere samenwerking binnen het Sociaal Domein
Zestien participanten uit het Sociaal Domein waren in februari aanwezig bij de eerste Transformatietafel. Aan tafel zijn Overheid, (zorg)aanbieders, AVRES, GGD en cliëntenraden vertegenwoordigd. Hiermee bieden we een breed platform waarin alle participanten in het Sociaal Domein een stem hebben. Vanuit vertrouwen, openheid en eenvoud voelen we ons met elkaar verantwoordelijk voor het bereiken van een goede samenwerking.
Wat stond er op de agenda?
De eerst Transformatietafel stond in het teken van kennismaking en we bespraken de voortgang van de volgende drie werkgroepen. Verder kwamen belangrijke ontwikkelingen aan de orde die voor meerdere partijen spelen, zoals de voortzetting van de S1 verpleegkundige en de overgangsproblemen van zorg vanuit de WMO naar de ZVW.
- Versterken samenwerking Sociaal Domein
Van de drie bijeenkomsten die de projectgroep heeft georganiseerd werd alleen de eerste goed bezocht. Met de coördinatoren sociale teams wordt nu verkend welke concrete thema’s het eerst aan bod zouden moeten komen. - Bevorderen integraliteit in financiering en zorg
De projectleider Bert Hoeven presenteerde het plan van aanpak van de werkgroep. De Transformatietafel stelde voor om de sociale teams meer beslissingsvrijheid te geven en aan de achterkant de financiering met elkaar te regelen. Vooralsnog betreft dat alleen de financiering binnen de WMO, Jeugd en Participatie. De werkgroep is ook bezig met de voorbereiding van een pilot rondom netwerkversterking. - Resultaatgericht werken en eenduidige verantwoording
De voorbereiding van de resultaatgerichte aanbesteding voor de maatwerkondersteuning WMO loopt. Er is in eerste instantie bepaald hoe we het resultaatgericht werken willen inrichten en wat de arrangementen moeten inhouden. Dit is in een sessie met de aanbieders besproken en positief ontvangen. Vervolgens zal het daadwerkelijke aanbestedingstraject gaan lopen.
Interview met de voorzitter
Stel je even voor. Wie ben je?
Mijn naam is Harry Vogelaar. Ik ben bestuurder van gehandicaptenzorg organisatie Syndion. We zijn onder meer actief in gemeenten in de AV regio. Syndion is ooit opgericht door ouderverenigingen. Voor kinderen en volwassenen met een beperking bieden we een breed aanbod aan zorg en begeleiding, zo gewoon mogelijk, kleinschalig en midden in de samenleving.
Waarom is de transformatietafel voor jou van belang
De afgelopen jaren hebben we een ‘transitie’ achter de rug; taken die samenhangen met zorg en begeleiding van (kwetsbare) burgers zijn overgegaan van het Rijk naar gemeenten. Nu staat we voor de ‘transformatie.’ Het gaat om de manier waarop burgers ondersteund worden als dat nodig is. Wat kunnen mensen zelf en waar is (professionele) begeleiding nodig? De rol van de burger is daarmee anders dan voorheen. Maar we moeten ook zorgen dat mensen er niet alleen voor staan als dit aan de orde is. Dit alles vraagt optimale samenwerking van gemeenten, zorgaanbieders en vertegenwoordigers van burgers. Deze lijnen komen samen aan de transformatietafel.
Je bent gekozen tot voorzitter voor 2017. Heb je nog speciale doelen als voorzitter?
De meest belangrijke uitdaging is om overstijgend te denken en te handelen. Niet in de deelbelangen van partijen blijven hangen, maar de (kwetsbare) burgers centraal stellen. We hebben een aantal concrete projecten vastgesteld die we met elkaar willen realiseren. De inhoud staat voorop. Hoe ziet de ondersteuning van (kwetsbare) burgers er concreet uit, wie heeft welke verantwoordelijkheid en hoe betalen we dit? Om goede resultaten te boeken moet je samen werkafspraken maken. Dat wil ik graag bewaken.
Wanneer is het voorzitterschap geslaagd?
We zijn als transformatietafel geslaagd als we zichtbaar zijn en aantoonbaar voortgang boeken. De verhouding overheid – burger verandert.. Mensen aanspreken op meer eigen verantwoordelijkheid kan alleen als burgers meer zeggenschap hebben over hun eigen situatie. Daarnaast moeten we zorgen dat we er staan als dat nodig is. Voorwaarde is dat we goed samenwerken als gemeenten en zorgaanbieders. Elkaar aanvullen en versterken en verantwoording afleggen aan de samenleving wat onze resultaten zijn. Mijn stellige indruk is dat iedereen aan de transformatietafel daar ook werk van wil maken. De voorzitter is er alleen maar om dit in goede banen te leiden. De leden van de tafel maken het resultaat en daar heb ik alle vertrouwen in.
De tweede transformatietafel 15-6-2017
De transformatietafel is voor de tweede keer bij elkaar geweest. Naar aanleiding van de vorige vergadering zijn er buiten de lopen de projecten in het kader van de transformatieagenda een aantal zaken opgepakt. Zo zijn er concrete samenwerkingsafspraken gemaakt tussen Avres en Veilig Thuis over hoe om te gaan met signalen over niet veilige situaties. Verder is er een plan van aanpak gemaakt voor het toezicht WMO: De transformatietafel heeft hiermee ingestemd en er zal na de zomer worden gestart met een kortlopend project wat eind dit jaar tot resultaat moet leiden.
De Dienst gezondheid & jeugd, Drechtzorg en de Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn ZHZ hebben gezamenlijk de schouders gezet een beweging in gang te zetten naar een vitale en veerkrachtige regio, waarbij het concept van positieve gezondheid het leidend beginsel is.Zij zijn van mening dat verbeteren van de gezondheid, in de breedste zin van het woord, bijdraagt aan een vitale maatschappij en een vitale economie. Dit door het stimuleren en versnellen van de transformatie naar meer preventie, naar eigen keuzes en verantwoordelijkheid naar vermogen van de cliënt. Hiervoor willen zij als eerste stap gezamenlijke uitgangspunten formuleren en vastleggen in een pledge. Met deze pledge willen zij zich verbinden aan het Nationaal Programma Preventie Alles is Gezondheid…. Zij vragen de leden van de transformatietafel mee te tekenen in een Pledge wat het begin moet zijn van een netwerk met als doel een gezamenlijke (preventie) agenda op te stellen van waaruit we overgaan tot daadwerkelijk doen. Ondertekening vindt plaats op 25 september bij de start van de week van de positieve gezondheid. Leden van de transformatietafel besluiten in hun eigen organisaties of zij mee zullen tekenen. Verder is er gesproken over de veranderingen in het inkoopbeleid van VGZ. Als grootste zorgverzekeraar in de regio zit VGZ aan tafel aan de transformatietafel. Veranderingen in het beleid hebben direct invloed op cliënten, zorgaanbieders en gemeenten. Net als andere zorgaanbieders heeft VGZ haar inkoopbeleid voor 2018 gepubliceerd. Het inkoopbeleid van 2018 is terug te lezen op: https://www.cooperatievgz.nl/zorgaanbieders/zorgsoorten/wijkverpleging/inkoopbeleid. De veranderingen in inkoop met betrekking tot de niet toewijsbare zorg en hoe hier in 2018 mee om te gaan zullen worden opgepakt.
Een vast onderdeel van de agenda is kennisdeling. Dit keer is er extra aandacht besteed aan de pilot “Jij bent in Beeld” die loopt binnen de gemeenten Molenwaard. In deze pilot werken partners zonder schotten om mensen zonder werk toe te leiden naar arbeidsparticipatie al dan niet in betaalde vorm. https://www.gemeentemolenwaard.nl/mozard/document/docnr/1720016. Ook in de andere gemeenten lopen dergelijke pilots. Interessant is de resultaten van deze pilots over en tijdje naast elkaar te leggen en hier de leerpunten uit te halen.
De volgende vergadering van de transformatietafel is 16 november 2017
Positieve gezondheid
Machteld Huber introduceerde het concept positieve gezondheid in Nederland in 2011. In dit concept wordt gezondheid niet meer gezien als de af- of aanwezigheid van ziekte, maar als het vermogen van mensen om hiermee om te gaan en zoveel mogelijk eigen regie te voeren. Het is een brede invulling van het begrip gezondheid. Gezondheid zoals patiënten, cliënten, inwoners gezondheid ervaren. Niet enkel medisch georiënteerd, maar gezondheid volgens een brede interpretatie met verschillende dimensies: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen, dagelijks functioneren.
In deze visie is gezondheid niet langer meer strikt het domein van de zorgprofessionals, maar van ons allemaal. Het gaat immers om het vermogen om met veranderende omstandigheden om te kunnen gaan. Meer informatie over positieve gezondheid vindt u via deze linkt: http://www.drechtzorg.nl/projecten/positieve-gezondheid/pijlers-positieve-gezondheid/
Toezicht WMO
Op dit moment zien we dat de uitgangspunten voor het Toezicht in de zorg en ondersteuning nog onvoldoende scherp gedefinieerd zijn en sluiten nog niet aan bij de getransformeerde dienstverlening. Dit maakt het zowel de gemeenten als de zorgaanbieders lastig hierop te sturen. Ook zien we dat er vanuit verschillende instanties (Inspectie gezondheidszorg, GDD ZHZ) toezicht wordt gehouden op de zorg (Wlz, Zvw, Wmo), wat maakt dat zorgaanbieders met verschillende toezichthouders te maken hebben. Het is wenselijk dat de verschillende vormen van toezicht goed op elkaar worden afgestemd om dubbelingen en de daarmee gepaard gaande zwaardere administratieve lastendruk te voorkomen.
We willen Gezamenlijk in een korte slag komen tot een scherpere definities en kwaliteitscriteria voor het Wmo toezicht op basis van de nieuwe getransformeerde werkwijze in de zorg en een betere afstemming en samenhang in het totaalpakket van toezicht.
Niet toewijsbare Zorg (S1)
Dit zijn collectieve (wijk)taken die niet toewijsbaar zijn aan een individuele verzekerde zoals preventie, een signaleringsfunctie en het aangaan en onderhouden van contacten uit het (sociale) wijknetwerk. De manier van financiering zal veranderen wat ook invloed heeft op de manier waarop we dit in 2018 gezamenlijk willen organiseren. Op de transformatietafel van november hopen we met z’n allen de nieuwe werkwijze te kunnen delen.