Waarom is deze opgave belangrijk?
De bereikbaarheid van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden staat de laatste jaren onder grote druk. De grote verkeersaders slibben dicht en dat leidt weer tot veel sluipverkeer over het provinciale wegennet, waardoor ook daar congestie ontstaat.
Welke ambitie hebben we met deze opgave?
Onze ambitie is om de kansen van ketenmobiliteit en mobiliteitsmanagement beter te benutten en om een gezamenlijke visie te ontwikkelen op het wegennet in de regio in 2030. Dit mede in relatie tot de ruimtelijke en economische ontwikkelingen in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Hierdoor wordt het verkeer meer gestroomlijnd en worden voorzieningen en bedrijven beter bereikbaar.
Welke resultaten willen we bereiken?
We willen streven naar 24-uurs bereikbaarheid op werkdagen op alle wegen in de regio zonder verkeerscongestie bereiken. Daarnaast moet er een goed functionerend OV-netwerk over weg, spoor en water te zijn om de overstap naar het openbaar vervoer en het vervoer over water te stimuleren. Het personenvervoer over water in aansluiting op de Waterbuslijn wordt bevorderd. En we willen de digitale bereikbaarheid verbeteren.
“Werken aan een betere bereikbaarheid van de regio”
Lopen er al concrete projecten voor deze opgave?
Op het gebied van bereikbaarheid lopen uiteraard al diverse initiatieven en projecten. We hebben echter een concreet stappenplan dat we met een coalitie van partijen verder willen gaan vormgeven om zo nog gerichter en adequater te werken aan verbeterde bereikbaarheid. Er is een Regionale gebiedsagenda Mobiliteit AV 2030 gemaakt met daarin 10 corridors. Te denken valt aan het werken aan betere doorstroming op de A15 en A27, aanbrengen van fiets- en parkeervoorzieningen om beter aan te sluiten op het OV, het bevorderen van het gebruik van het OV in plaats van de A15, verkennen van de mogelijkheid om Waterbus en verennetwerk Riveer op elkaar te laten aansluiten en het verbeteren van de digitale ontsluiting van het buitengebied. En aan afspraken in het kader van de bedrijventerreinenstrategie over vestiging van transportbedrijven. Overleg is er om stapeling van verkeerswerkzaamheden in de regio te voorkomen. Voorbereid wordt op de langdurige werkzaamheden aan de A27, waarbij de mogelijkheden van flankerend vervoer om de bereikbaarheid instand te houden wordt onderzocht alsmede het openbaar vervoer ruimte te geven. Sinds december 2018 wordt het openbaar vervoer, de DMG-concessie verzorgd door Qbuzz. Gewerkt wordt aan het verbeteren van de uitvoering. Ter aanvulling op de gestrekte buslijnen biedt Qbuzz allerlei vormen van flexibel vervoer aan. Rondom het OV-knooppunt Meerkerk-A27 worden veiligheidsmaatregelen getroffen.
Welke partijen willen we hier in ieder geval bij betrekken?
Als samenwerkingspartners denken we aan de provincies Utrecht en Zuid-Holland, het waterschap Rivierenland, RWS, BEREIK!, Drechtsteden, aanbieders van OV en veerdiensten, taxibedrijven, logistiek en transportondernemers.
“Door de files op de rijkswegen, ontstaan er ook problemen op de provinciale wegen. Goede coördinatie tussen projecten is noodzakelijk, waarbij ook het sluipverkeer moet worden aangepakt.”
Kansen ketenmobiliteit en mobiliteitsmanagement beter benutten en digitale bereikbaarheid verbeteren
De wegbeheerders ontwikkelen een gezamenlijke aanpak voor onderhoud en wegverbeteringen en verkeersmanagement. In 2019 zal de multimodale DMG-concessie geïmplementeerd worden (DMG staat voor het gebied van de Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem). Hierbij gaat het om infrastructurele voorzieningen en het stimuleren van ketenmaatregelen, een goed functionerend OV-netwerk over weg, spoor en water, en de inzet van mobiliteitsmanagement.
Het streven is erop gericht om binnen afzienbare tijd de gehele AV-regio aangesloten te hebben op snel internet ( glasvezel).
Contact: Sjoerd Veerman (06-23974997)