Veilig, Veerkrachtig en Vitaal: naar een klimaatbestendige regio
Het klimaat verandert: de mens moet zich aanpassen aan hogere temperaturen, nattere winters, hevigere regenbuien en drogere zomers. Daarbij daalt de bodem ook al eeuwen. Hoe wordt daar in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden (A5H) mee omgegaan? En hoe gaat dat in de nabije toekomst in dit gebied dat omringd wordt door grote rivieren? De diepe polders, cultuurhistorische bebouwing, de graslanden met melkveehouderijen, de Noordelijke Drechtsteden, Leerdam, Vianen en de dorpen worden beschermd door dijkring 16. Binnen dijkring 16 werken de gemeenten samen om zich voortdurend aan te kunnen passen aan nieuwe omstandigheden, ontwikkelingen en kennis. Veilig, veerkrachtig en vitaal!
Regionale Adaptatie Strategie
In 2019 is de een digitale atlas (https://a5h.klimaatatlas.net/) ontwikkeld waar op de kaart aangewezen wordt waar precies de risico’s voor wateroverlast, hitte, droogte en overstromingen spelen binnen dijkring 16 (de zogenaamde stresstest). Komend jaar worden hierover gesprekken gevoerd met partners in de regio Alblasserwaard Vijfheerenlanden. Wat vinden we ervan en wat willen we eraan doen? Hiermee wordt het klimaatverhaal van de regio AV uitgebouwd en een Regionale Adaptatie Strategie (RAS) gemaakt. Deze RAS moet in het voorjaar van 2021 gereed zijn.
Organisatie
Om die strategie te bouwen en te verbinden met het bredere netwerk, is een kernteam actief. Dit kernteam bestaat op dit moment uit Maureen Pesman (gemeente Molenlanden), Marion Speksnijder (gemeente Vijfheerenlanden), Erik de Pooter en Daan Willems (beiden van Waterschap Rivierenland), en wordt aangevuld met Gemeente Papendrecht en Gorinchem. Sinds 8 juni is het kernteam uitgebreid met Lidwien Reyn als kwartiermaker klimaatadaptatie en bodemdaling.
Even voorstellen: Lidwien Reyn, kwartiermaker klimaatadaptatie en bodemdaling
‘Ik ben Lidwien Reyn van Netwerk&Co en heb kennis en ervaring om met de wijsheid van velen een duurzame toekomst vorm te geven. Misschien kennen sommigen van jullie mij van de kartrekkersavonden van Groen Verbindt gericht op het groener, levendiger en duurzamer maken van de streek. Sinds 2001 werk ik in verschillende rollen aan klimaat en duurzaamheid en daarin ben ik mij steeds meer gaan focussen op de ‘hoé-vraag’; Hoe krijgen we wat we weten vertaalt naar wat we doen. Ik hou ervan strategisch denken te koppelen aan praktisch doen. In mijn rol als kwartiermaker vind ik het daarom belangrijk om de balans te zoeken tussen inhoud en de manier hoe we het spel samen gaan spelen. We hebben elkaar nodig en samen zijn we slimmer, dat weet ik zeker. Werkende weg versterkt zo de onderlinge betrokkenheid en samenwerking als basis voor een veilige, veerkrachtige en vitale toekomst.’