De gemeenten Molenlanden en Gorinchem werken als regio samen aan een regionale energiestrategie voor de Alblasserwaard. De gemeente Vijfheerenlanden werkt hierin samen met de U16 gemeenten in Utrecht. Beide trajecten worden nauw met elkaar afgestemd. In de regionale energiestrategie worden keuzes gemaakt voor de opwekking van duurzame elektriciteit, de zogenaamde warmtetransitie in de gebouwde omgeving (“stoppen met aardgas”) en de infrastructuur die daarvoor nodig is.
Wat is energietransitie
Eind 2018 zijn de Klimaatwet en het Klimaatakkoord tot stand gekomen. Hoewel deze nog niet formeel in de wet geregeld zijn, worden er al stappen gezet in de omschakeling van fossiele energiebronnen naar duurzame energie. In de klimaatwet is opgenomen dat in 2050 de uitstoot van broeikasgassen met 95% verminderd moet zijn ten opzichte van 1990. In het klimaatakkoord zijn voorstellen opgenomen om tot die vermindering te komen. De Regionale Energiestrategie is een belangrijk onderdeel van het klimaatakkoord. Voor de RES is Nederland onderverdeeld in 30 regio’s, waarbij iedere regio een bijdrage moet leveren om de doelstelling te halen. Met deze opzet wil de overheid dat er draagvlak komt voor het transitiebeleid bij burgers, bedrijven, netbeheerders en milieupartijen. Als schakel tussen het klimaatakkoord en de regio’s is het Nationaal Programma RES gestart. Een half jaar na het tekenen van het Klimaatakkoord moeten de regio’s het ontwerp van hun energiestrategie bij het rijk aanleveren. Daarna kan er tussen de verschillende regio’s nog uitgewisseld worden en zijn er nog aanpassingen mogelijk. Een jaar na de ondertekening van het klimaatakkoord zal de definitieve regionale energiestrategie er moeten zijn.
Hoe is de stand van zaken in de regio AV
Voor alle drie gemeenten is een energieanalysekaart gemaakt waarin het huidige verbruik per regio, het te verwachten verbruik en de theoretische mogelijkheid voor wind, zon, aardwarmte, biomassa en warmte uit oppervlakte- of afvalwater is opgenomen. Deze kaarten zullen binnenkort aan de gemeenten beschikbaar worden gesteld.
Gorinchem en Molenlanden hebben een reeks bijeenkomsten georganiseerd voor inwoners, raadsleden, ambtenaren, maatschappelijke organisatie en het bedrijfsleven. Met deze discussiebijeenkomsten zijn meningen en ideeën opgehaald. Zo werden gaandeweg drie mogelijke scenario’s ontworpen. Eén scenario gaf de mogelijkheid van een paar grote windparken en/of zonneparken. Een ander model ging uit van allerlei kleinschalige projecten door het hele gebied. In een derde scenario wordt energie opgewekt langs de rivieren en de grote doorgaande rijks- en provinciale wegen. Deze manier van werken geeft interessante discussies, want wat de één als een kans ziet, is voor de ander een bedreiging.
Op 25 maart is op grond van de opgehaalde informatie de meest kansrijke richting besproken. Op onderdelen was er kritiek, maar in grote lijnen kon men zich in de voorstellen wel vinden. Er werden nog belangrijke suggesties meegegeven zoals; geef veel aandacht aan energiebesparing, denk aan biomassa als energiebron, wees voorzichtig met ons mooie landschap, zijn kleine windmolens bij boerderijen bespreekbaar en zet meer in op waterstof.
Op basis van de uitkomst van alle bijeenkomsten en gegevens vanuit het rijk en de VNG wordt de voorlopige regionale energiestrategie opgesteld. Deze wordt nog gepresenteerd aan diverse stakeholders en zal daarna ter vaststelling voorgelegd worden aan de colleges en raden van de gemeenten Molenlanden en Gorinchem.
Binnen de U16 wordt de laatste hand gelegd aan het Startdocument RES wat naar verwachting voor de zomer aan de raden voorgelegd wordt.