Landschapsuitvoeringsplan na de zomer klaar
Onlangs heeft IMOSS, ontwerp- en adviesbureau op het gebied van stedenbouw, landschap en buitenruimte, opdracht gekregen voor de realisatie van het landschapsuitvoeringsplan. Doel van dit plan is het landschap van Alblasserwaard-Vijfheerenlanden aantrekkelijk en karakteristiek houden, de kernkwaliteiten van de streek behouden en gewenste nieuwe ontwikkelingen op passende wijze inpassen. Serge Vonk, directeur van IMOSS, Dick Verwoert en Maks van Middelkoop vertellen meer over de totstandkoming van het plan dat na de zomer klaar moet zijn.
De afgelopen jaren zijn in het gebied van de Gemeenschappelijke Regeling Alblasserwaard-Vijfheerenlanden diverse partijen actief geweest om te kijken hoe ze het landschap in dit gebied kunnen versterken. “Er zijn een heleboel initiatieven geweest, waar veel denkkracht in zat”, zegt ambtelijk trekker Dick Verwoert. ”Maar de stap van denken naar doen, die werd niet gemaakt. Het bleef bij plannen, terwijl wij willen beginnen.” “Dat klopt “, vult Maks van Middelkoop hem aan. “We zijn al heel lang aan het praten, schrijven rapporten, hele boekwerken en blijven praten. We willen nu aan de slag. Daarom is opdracht gegeven om voor ons gebied een landschapsuitvoeringsplan (LUP) op te stellen. In dit plan wordt beschreven wat bewoners en gebruikers met het gebied willen doen. We gaan hiervoor bij hun de input ophalen; we bedenken dus niks zelf. Het is een bottom-up proces waarin onze bestuurders uiteindelijk keuzes gaan maken, zodat wij als Regio AV de regie kunnen houden op de ontwikkelingen in ons gebied’, aldus de wethouder van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden.
IMOSS
Voor het voorbereiden en tot stand brengen van het LUP is het ontwerp- en adviesbureau voor stedenbouw, landschap en buitenruimte, IMOSS, geselecteerd. “Met name de aanpak van IMOSS sprak ons aan”, vertelt Maks van Middelkoop. “Een aanpak die gericht is op een uitstekend resultaat op korte termijn. We hebben echt het vertrouwen dat er nu eindelijk iets gaat gebeuren op het gebied van landschapsontwikkeling. Want dat werd tijd, of niet Dick?” “Hoog tijd”, knikt Dick Verwoert instemmend. Inmiddels is IMOSS gestart met haar werkzaamheden. Het bureau heeft gekozen voor een aanpak die uit drie fasen bestaat: dataverzameling, daarna een tweedaagse bijeenkomst en tot slot het opstellen van het uitvoeringsprogramma.
Drie fasen aanpak
“We zijn afgelopen maart begonnen met de eerste fase: het verzamelen, ordenen en zichtbaar maken van allerlei informatie, zoals bijvoorbeeld bestaand beleid, structuur- en gebiedsvisies; maar ook het identificeren en benaderen van stakeholders, partijen die er echt toe doen, valt hier onder”, zegt Serge Vonk. Hij legt uit dat voor het benaderen van partijen en het ophalen van input, een online platform en sociale media een belangrijke rol spelen. “Binnenkort geven we het startschot voor een online participatie campagne en gaan we inwoners en verenigingen via social media benaderen, zodat zoveel mogelijk mensen online hun wensen en ideeën kunnen ventileren. Het liefst zouden we natuurlijk met iedereen persoonlijk praten. Maar het plangebied is een heel groot gebied, dan zijn we volgend jaar nog niet klaar.”
Snelkookpan sessie
Na afronding van de eerste fase organiseert IMOSS een tweedaagse multidisciplinaire bijeenkomst. We noemen deze bijeenkomst een pressure cooker; dat is een bijeenkomst die pas eindigt pas als er ‘witte rook’ is. Diverse groepen mensen -soms ook met tegengestelde belangen- worden in een kamer gezet en uitgedaagd om met oplossingen te komen voor het gebied. Consensus in de oplossing staat centraal. Aan het einde van tweede dag presenteren de groepen hun oplossingen aan een forum van bestuurders en het aanwezige publiek. Volgens planning vindt de pressure cooker in juni of juli plaats”, aldus Serge Vonk. Hierna gaat IMOSS de resultaten van de bijeenkomst samenvatten om uiteindelijk de conclusies te bespreken met alle ambtelijke en bestuurlijke trekkers van de RMA opgaven. In de zomer wordt dan het uitvoeringsprogramma opgesteld. “Ik ben benieuwd naar de uitkomst”, zegt Dick Verwoert. “We zijn al even met landschapsontwikkeling bezig en dit kan een concrete stap vooruit betekenen. Ik hoop dat er mooie voorstellen uit voortvloeien die het resultaat zijn van alle gezamenlijke inspanningen; voorstellen die breed draagvlak genieten.” “Daar doen we het voor “, zegt Maks van Middelkoop. “Ik hoop en vertrouw erop dat we na de zomer echt aan de slag kunnen. Dus dat we stoppen met alleen maar praten en concreet aan de slag gaan. Handen uit de mouwen, daar is iedereen en zeker ons landschap uiteindelijk mee gebaat.”
Werkconferentie 3 en 4 juli
In het kader van de toekomstvisie en het landschapsontwikkelingsplan Alblasserwaard-Vijfheerenlanden wordt op 3 en 4 juli een werkconferentie georganiseerd. Tijdens deze 2-daagse conferentie gaan alle stakeholders met elkaar werken om op 6 thema’s draagvlak te creëren voor de toekomstvisie en het landschapsontwikkelingsplan.
De 6 thema’s die centraal staan zijn:
♦ Toekomst agrarische sector
♦ Versterken van de vrijetijdseconomie
♦ Betere bereikbaarheid
♦ Waterveiligheid en klimaatadaptatie
♦ Omgang met bodemdaling
♦ Energietransitie
Meer informatie over het landschapsontwikkelingsplan en de werkconferentie is te vinden op de website LA5HL . Aanmelden voor de werkconferentie kan ook via deze website.