Flinke stijging Bruto Regionaal Product en 13.680 extra banen voor de arbeidsmarktregio van de samenwerkende gemeenten in de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden en Lingewaal.
Donderdag 2 juli jl. zijn de resultaten van de Economische Transformatie Monitor voor de arbeidsmarktregio Gorinchem gepresenteerd aan de bestuurders van het Regionaal Arbeidsmarkt Platform (RAP). Deze toekomstscenario’s werden toegelicht door onderzoekers van Public Result die de Monitor uitvoerden.
De onderzoekers voorspellen een groei die oploopt tot ruim 7 miljard euro Bruto Regionaal Product (BRP) in 2025. Momenteel wordt er in deze regio ruim 4,5 miljard euro verdiend. De onderzoekers geven aan dat de regio veel meer potentie heeft. Het gaat dan vooral om het regionale bedrijfsleven. Hierin hebben de zogenaamde ‘stuwende’ sectoren als de maritieme maakindustrie en waterbouw, agrofood en logistiek een belangrijk aandeel.
Hoopgevend
Opwekkende cijfers en hoopgevende geluiden in een tijd waarin de crisis voor sommige bedrijven nog niet voorbij is. “Toch is bij de pakken neerzitten vreemd aan onze mentaliteit, we willen namelijk vooruitkijken en een perspectief creëren”, aldus Bart Bruggeman, voorzitter Dagelijks Bestuur Avelingen Groep en deelnemer RAP.
Regionaal Arbeidsmarkt Platform
Bart Bruggeman is ingenomen met het Regionaal Arbeidsmarkt Platform dat sinds maart dit jaar actief is en 2 juli jl. haar tweede bijeenkomst had. Bart Bruggeman: “Het doet me goed dat we een enthousiaste club mensen hebben met organisaties achter zich die zich inzetten en samenwerken om de regio naar een hoger plan te brengen.”
Het platform is een bestuurlijk samenwerkingsverband tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid (Tripel Helix) dat een sociaal economisch plan ontwikkelt voor de regio. Met elkaar wordt een route uitgestippeld om dit uit te voeren. Die plannen zijn ook hard nodig om de groeikansen van de regio te kunnen verzilveren. Rob Koolen, projectleider Regionaal Arbeidsmarktbeleid: “De voorspelling is dat er straks om circa 13.680 extra vakkrachten gevraagd wordt. Het gaat hierbij om nieuwe banen die dankzij de economische groei gaan ontstaan”.
Extra banen
“Waar we in het jaar 2013 nog 54.100 fte telden bij de bedrijven, loopt dit volgens de voorspelling op tot wel 67.780 voltijds banen in 2025. Bepaald geen gemakkelijke opgave om dat aantal vakkrachten ook te vinden, te binden en te boeien voor de regio”, aldus Rob Koolen. De extra banen zijn straks te vinden in de logistiek (23%), de maritieme maakindustrie (12%) en 48 procent zien we terug in de overige niet stuwende sectoren. Rob Koolen: “Waar en hoe we die mensen gaan vinden, zijn vragen waar het Regionaal Arbeidsmarkt Platform de komende tijd zijn tanden in zet. Dit onderzoek biedt daartoe goede aanknopingspunten”.
Binding
De toekomstscenario’s laten zien dat onze regio mensen op hoog en laag niveau via zij-instroom nodig heeft. Daarvoor moet de arbeidsparticipatie worden vergroot. Dit kan door mensen in te schakelen die deel uitmaken van de beroepsbevolking, maar nu geen baan hebben. Die groep varieert van vrouwen met jonge kinderen, vroeg gepensioneerden tot werklozen met en zonder uitkering. Daarnaast is het behoud van talentvolle arbeidskrachten belangrijk om de regio vitaal te houden. Hierbij gaat het zowel om het aan de regio binden van jongeren die buiten de eigen regio hoger onderwijs gaan volgen, als om hoog gekwalificeerde medewerkers die ook gemakkelijk elders werk kunnen vinden.
Arbeidsmarktregio Gorinchem
De inkomende arbeidspendel moet omhoog vanuit omliggende regio’s, maar ook vanuit het buitenland. Hierdoor ontstaat een economisch sterke arbeidsmarktregio die uitdaagt tot samenwerken en innoveren. De omgeving is evenzeer aantrekkelijk om wonen en werken te combineren, maar dat moet beter geëtaleerd worden. Want onbekend maakt onbemind. Meer promotie helpt werkgevers om medewerkers aan zich te binden en stimuleert de groei van de werkgelegenheid.