Ruim 80 vertegenwoordigers van de gemeenten in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, buurgemeenten en provincies kwamen 28 maart in De Til in Giessenburg bij elkaar voor de regionale radenbijeenkomst. Met het oog op de vele nieuwe leden in de gemeenteraden en colleges na de verkiezingen van vorig jaar, stond deze bijeenkomst in het teken van kennismaken met elkaar en met de nieuwe regionale samenwerking en de Regionaal Maatschappelijke Agenda. Van de dertien opgaven in de RMA werd de deelopgave ‘waterveiligheid’ uitgelicht.
Grenzeloos Samenwerken
Na een welkom door de voorzitter Reini Melissant, burgemeester van Gorinchem, gaf Dirk van der Borg een introductie over de vernieuwde samenwerking in de regio AV. Van der Borg, burgemeester in Molenlanden en bestuurlijk trekker van ‘Grenzeloos Samenwerken’ ging daarbij ook in op de rol van de raadsleden binnen de gewijzigde samenwerking. Met een presentatie legde hij uit wat ‘Grenzeloos Samenwerken’ en de Regionaal Maatschappelijke Agenda inhoudt. Vooral was er aandacht voor de versterkte positie van de raadsleden die nu een grotere betrokkenheid hebben. Zo worden plannen voor projecten vooraf voorgelegd aan de raden en de resultaten worden geregeld aan de raden gepresenteerd. Hiermee heeft een raadslid alle mogelijkheid om mee sturing te geven aan de opgaven uit de Regionaal Maatschappelijke Agenda.
Waterveiligheid
Bram van Hemmen, naast burgemeester van Sliedrecht ook voorzitter van de Gebiedsraad, bracht met een presentatie de historie en achtergrond van de opgave Waterveiligheid in beeld.
Rivier- en zeedijken moeten uiterlijk in 2050 voldoen aan nieuwe strengere veiligheidsnormen. Het gebied moet er rekening mee houden dat er vóór 2050 dijkversterking nodig is op een aantal plekken aan de Merwede, Lek en Noord. In de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden wordt de komende jaren door het waterschap onderzocht of en waar er dijken moeten worden aangepast.
Om de inrichting en planning van dijkversterkingen en andere gebiedsopgaven onderling beter aan te laten sluiten, zijn de gemeenten in de regio samen gaan werken in de Gebiedsraad. Dit als antwoord op een oproep van de Deltacommissaris. In de Gebiedsraad zijn behalve de gemeenten in de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden en noordelijke Drechtsteden, ook het Waterschap Rivierenland en de provincies Utrecht en Zuid-Holland vertegenwoordigd.
De Gebiedsraad heeft verkenningen gedaan naar ruimtelijke vraagstukken, variërend van verkeersproblemen op de dijken en evacuatiemogelijkheden tot een actuele inventarisatie van meekoppelmogelijkheden in het gebied. Ook vertelde van Hemmen hoe belangrijk het is om bij dijkversterking al in een vroeg stadium de omwonenden en bedrijven in het aanliggende gebied te betrekken. “Hiermee voorkom je veel frustratie en tijdverlies en het resultaat wordt uiteindelijk beter. Bovendien kun je met bedrijven samenwerken en kosten delen wanneer rond een dijkverzwaring ook bedrijfsontwikkelingen gewenst zijn.”
Eind 2018 is door de Gebiedsraad de Perspectievennota opgeleverd. Jantien Oostijen, projectleider van de Gebiedsraad en ambtelijk trekker van de opgave Waterveiligheid, gaf een toelichting op de inhoud van de Perspectievennota. Als rode draad door deze nota loopt ‘koppelkansen’. Dat wil zeggen koppel dijkversterking aan ruimtelijke opgaven.
De nota geeft handvatten voor gemeenten en waterschap om in een vroeg stadium plannen voor dijkversterking te koppelen aan de ruimtelijke opgaven in het gebied. Slim combineren van dijkversterkingen en ruimtelijke ontwikkelingen geeft niet alleen veel voordelen en minder overlast maar kan ook efficiënter zijn.
De samenvatting van de Perspectievennota geeft een overzichtelijk en helder beeld van de handvatten en al lopende projecten.
Hoe kan bij een dijkversterking in combinatie met ruimtelijke ontwikkeling de mooie, karakteristieke plekken van de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden behouden of versterkt worden? Hiervoor heeft de Gebiedsraad onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de dijken en oevers die bepalend zijn voor het cultuurhistorische karakter van het landschap in de regio. AnneLoes Nillesen van Defacto Stedenbouw, liet de kenschetsen en kenmerken van de rivieren in de regio zien. Aan de hand hiervan kan bij dijkversterking de gebiedskwaliteit meegenomen worden in de wijze waarop de versterking uitgevoerd wordt. Ook hier liggen meekoppelkansen, zoals bij verbreding van de dijk, een fietspad naast de weg aanleggen of een wijds zicht op de rivier open houden. In de presentatie liet zij hier mooie voorbeelden van zien.
Bram van Hemmen riep de aanwezigen op om in hun rol als raadslid actief aan de slag te gaan met de geboden handvatten.
Regionaal Maatschappelijke Agenda
Als slot van de avond werden de dertien opgaven uit de Regionaal Maatschappelijke Agenda kort toegelicht door de bestuurlijk trekkers. De opgaven waren hiervoor verdeeld in de drie thema’s; Leefbaar en Aantrekkelijk, Economisch Krachtig en Klimaat robuust. Na deze toelichtingen was er volop gelegenheid tot het maken van opmerkingen en het stellen van vragen aan de verantwoordelijke wethouders en ambtenaren.