Bijna een jaar geleden was de officiële start van de nieuwe gemeenschappelijke regeling Alblasserwaard Vijfheerenlanden. De voorzitter van de GRAV, de Gorinchemse burgemeester Reinie Melissant, kijkt tevreden terug op de stappen die tot nu toe gezet zijn en doet een pleidooi voor nog meer samenwerking op inhoud.
“We hebben als deelnemende gemeenten keuzes gemaakt en daarvoor aangegeven aan welke RMA-opgaven we wel of niet meedoen”, vertelt Reinie Melissant. “Iedere gemeente heeft daarin zijn eigen keuzes gemaakt, dus ingetekend op inhoud. Het is goed dat we nu concreet bezig zijn met de uitvoering en fijn om te zien hoe breed de samenwerking is tussen de verschillende partners. Wat dat betreft kijkt u naar een tevreden voorzitter! Maar… ik vind wel dat de uitvoering nog iets slagkrachtiger mag, met meer focus en trekkerschap per RMA-opgave. En met zo weinig mogelijk papier- en praatwerk; alle energie moet in het doen zitten! Zodat we met z’n allen zien dat we iets bewerkstelligen dat anders nooit gerealiseerd zou zijn.”
Bereikbaarheid is echt een issue
In de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden wordt er aan een 13-tal RMA-opgaven gewerkt. Reinie Melissant geeft aan dat deze allemaal belangrijk zijn voor de regio, maar dat er een paar knelpunten boven uitsteken. Eén van die knelpunten is dagelijks tijdens de verkeersinformatie te beluisteren: de files in de regio. “Bereikbaarheid, een van de RMA-opgaven, is echt een issue. Niet alleen voor inwoners en mensen die in en rondom de regio werken, maar zeker óók voor de bedrijven. Onlangs was ik met de G11 (overlegplatform van de 11 grootste werkgevers van Gorinchem, red.) op bezoek bij Vreugdenhil Dairy Foods. Dit bedrijf verwerkt honderden miljoenen liters melk per jaar in duizenden tonnen melkpoeder. Iedere vijf minuten komt een melkwagen 30.000 liter melk brengen. Als het verkeer op de A27of A15 vastloopt, dan hebben ze bij Vreugdenhil een logistiek probleem dat door werkt in de productie en dus tot onnodige kosten leidt. En dan is Vreugdenhil niet het enige bedrijf in de regio dat voor zijn productie afhankelijk is van goed werkende vervoersbewegingen. Er wordt gewerkt aan oplossingen, maar de realisatie wordt door Rijkswaterstaat uitgesmeerd over een aantal jaren, dus voorlopig blijven we veel overlast houden van het te vele verkeer.”
Human capital
Naast bereikbaarheid wijst de voorzitter van de GRAV ook op het belang van human capital voor de regio. Onder andere de RMA-opgave arbeidsmarkt houdt zich daar mee bezig. “Er is een schreeuwend tekort aan goed opgeleide arbeidskrachten. Waar ik ook kom, overal is er een tekort. Vandaar dat we inzetten op een Regionale Beroepen en Innovatiecampus waarin (beroeps)onderwijs, ondernemers en overheid intensief gaan samenwerken. Dit met als achterliggende gedachte dat de innovatiecampus een belangrijke rol kan spelen in de oplossing van het tekort aan technisch geschoolde arbeidskrachten.” Ook signaleert zij een gebrek aan hoger opgeleiden in de regio: “In vergelijking met andere gebieden -zelfs met Groningen of Zeeland! – is het schrikbarend hoe weinig hoger opgeleiden hier wonen. Dat komt voor een gedeelte door onvoldoende doorlopende leerlijnen. Men gaat elders studeren en komt dan niet meer terug. Maar vooral -zo blijkt uit onderzoek- ook door het ontbreken van woonmilieus die aansluiten op de wensen van hoger opgeleiden. Denk aan een stedelijke context dicht bij voorzieningen, cultuur, horeca… vul maar in. Daarom moeten woonmilieus gecreëerd worden die aansluiten bij de wensen van hoger opgeleiden zodat zij zich hier graag willen vestigen. Dat zijn grote opgaven die zeer betekenisvol zijn voor het gebied.”
Belangen inwoners belangrijker dan gemeentebelang
De knelpunten bereikbaarheid en human capital zijn twee voorbeelden van problemen die op basis van inhoud tot een grenzeloze samenwerking tussen onder meer Gorinchem en de nieuwe fusiegemeenten Molenlanden en Vijfheerenlanden hebben geleid. De opgave bepaalt de samenwerkingspartner. Met nadruk vraagt Melissant aandacht voor het grenzeloos samenwerken. “We zeggen dat we grenzeloos samenwerken en vanuit de inhoud keuzes maken. Maar wat blijkt? Bestuurlijke grenzen doen er wel degelijk toe! Er wordt nog vaak door ambtenaren en bestuurders gedacht vanuit die grenzen. Als het om samenwerking gaat moeten we over en weer kijken waar we onze inwoners èn bedrijven het beste mee helpen. En dat behoren we dan niet alleen te zeggen, maar ook echt te doen! Wat mij betreft mag die samenwerking -waar nodig- verder gaan dan de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Bij een RMA-opgave mogen we nog actiever gaan bedenken: voor wie is dit nog meer belangrijk? Als het óók belangrijk is voor bijvoorbeeld Drechtsteden, West Betuwe of Altena, dan moeten we op hun afstappen en vragen of ze op inhoud willen samenwerken. We moeten grens ontkennend werken en echt de inhoud centraal stellen! We denken veel te sterk vanuit ons eigen perspectief, ons eigen gebiedje. We moeten met zijn allen de belangen van inwoners en bedrijven centraal stellen. Daar draait het immers om. En niet om gemeentegrenzen of provinciegrenzen. Dat is helemaal niet interessant!”, besluit de voorzitter van de GRAV.