Met een BN-er als burgemeester weet meteen heel Nederland waar de nieuwe fusiegemeente Vijfheerenlanden ligt. Sjors Fröhlich, voormalig hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio, is sinds 14 november jl. volop aan de slag als burgemeester van Vijfheerenlanden en dus ook als bestuurslid van de GRAV. Wij ontmoeten hem op zijn werkkamer in het oude gemeentehuis van Vianen.
Hij is inmiddels een paar weken actief als burgemeester. De passie en het plezier in het uitoefenen van zijn nieuwe ambt stralen van hem af. “Het is mij tot nu toe buitengewoon goed bevallen. Ik wist door mijn voorbereiding een beetje wat ik kon verwachten; en dat komt ook wel uit. De intensiteit van dit vak is enorm. Je bent van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat met allerlei verschillende dingen bezig. Zo ben ik druk bezig met mijn kennismakingronde, in mijn eigen gemeente maar ook in de regio. Daarnaast gaan mijn gebruikelijke ambtswerkzaamheden gewoon door. Dus collegevergaderingen, gemeenteraadvergaderingen, allerlei representatieve taken, mijn taken en verantwoordelijkheden op het gebied van openbare orde en veiligheid en uiteraard de activiteiten op regionaal niveau.”
Grenzeloos samenwerken belangrijk
Voor wat betreft de activiteiten op regionaal niveau vertelt Sjors Fröhlich dat voor hem, maar ook voor zijn gemeente, grenzeloos samenwerken belangrijk is. Hij benadrukt dat door de geografische ligging van Vijfheerenlanden, de gemeente een bijzondere positie heeft als het gaat om regionale samenwerking. “Doordat we nu bij de provincie Utrecht horen is ons vertrekpunt Utrecht. Maar, door de ligging van onze gemeente èn de binding die veel inwoners van oudsher hebben met de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, zou het natuurlijk gek zijn als wij tegen de GRAV zeggen: ‘jongens, we willen niks meer met jullie te maken hebben.’ Dat zou heel raar zijn! Neem bijvoorbeeld de Regio Deal. Die hebben we uiteraard ondersteund. Daar heeft immers een groot gedeelte van onze gemeente direct profijt van. Het is voor mij belangrijk om goede buren te zijn en vooral niet te denken in bestuurlijk juridische grenzen Daar hebben inwoners niets aan! Je moet kijken naar belangen van inwoners en hoe je dan sámen dingen kunt oppakken. Dan kun je dus niet alleen naar Utrecht kijken, maar moet je ook naar anderen kijken, zoals de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, Culemborg en West Betuwe. We zullen het gewoon met z’n allen moeten doen!”
Bereikbaarheid knelpunt
Eén van de dingen die samen opgepakt moet worden is volgens Fröhlich de bereikbaarheid. “De files op de A2, A15, A27, de nodige provinciale wegen en het hier uit voortvloeiende sluipverkeer is een groot probleem voor de regio. Een heel ingewikkeld probleem, dat niet eenvoudig is op te lossen. We rijden met zijn alle gewoonweg te veel auto, ook voor de kleine afstanden.” Hij wijst erop dat het dichtslibben van de rijks- en provinciale wegen ook andere problemen veroorzaakt. “Behalve economische schade en ergernis bij automobilisten en inwoners (sluipverkeer!) moet u ook denken aan milieu, klimaat en de veiligheid. Problemen die alleen maar kunnen worden aangepakt als er breed wordt samen gewerkt: van alle betrokken gemeentes, provincies en waterschap tot aan aanbieders van openbaar vervoer en transportondernemers toe.”
Kansen
Sjors Fröhlich vindt dat regionale samenwerking niet alleen bedoeld is om problemen op te lossen, maar zeker óók om kansen te creëren. Eén van die kansen is volgens hem landbouw en innovatie. “In onze regio liggen fantastische boerenbedrijven waar we trots op mogen zijn. Het zou toch mooi zijn als we als GRAV met onze agrarische ondernemers -en bijvoorbeeld de landbouwuniversiteit van Wageningen- innovatieve cases gaan ontwikkelen. Cases, waarmee we aan anderen laten zien hoe je op een vernieuwende manier akkerbouw en veeteelt kunt bedrijven. Kortom agrarisch ondernemen rekening houdende met klimaat, milieu, voldoende werkgelegenheid voor de boeren en een optimale voedselvoorziening voor inwoners. Anders gezegd: een toekomstbestendige agrarische sector. Het zou toch mooi zijn als we dat als regio landelijk op de kaart kunnen zetten.”
Regiobelang
De afgelopen weken heeft Sjors Fröhlich kennisgemaakt met bestuurders en ambtgenoten van gemeenten rondom het 153 km2 grote Vijfheerenlanden. “Ik heb het gevoel dat we allemaal inzien dat we moeten samen werken. In alle contacten tot nu toe -formeel en informeel- heb ik daar een heel goed gevoel aan over gehouden. Zowel richting Utrecht, West Betuwe, Culemborg als de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden.” Fröhlich zegt dat zijn gemeente met nadruk zal kijken naar de belangen van inwoners als het om samenwerking gaat. “Daardoor zal Vijfheerenlanden niet overal aan meedoen. De gemeenteraad zal daarin als hoogste orgaan haar keuzes maken. Belangrijk is dat we ons goed realiseren dat er soms omstandigheden zijn waarin de belangen van de inwoners van een regio boven gemeentelijke belangen uitstijgen. Een mooi voorbeeld is onderwijs, dat geen bestuurlijke grenzen kent. Zo komt 21% van alle leerlingen van de middelbare scholen in Gorinchem uit Vijfheerenlanden. Dat is veel! Vijfheerenlanden heeft wat dat betreft dus Gorinchem nodig. Maar Gorinchem heeft ook weer Vijfheerenlanden nodig”. Hij vervolgt: “De burgemeester van Gorinchem gaf tijdens de RMA-conferentie (25 september jl. red.) een mooi voorbeeld. Ze vertelde dat 70% van de leerlingen van het Gorinchems Camphusianum uit de regio komt en van Het Gilde slechts 8% van de leerlingen uit Gorinchem. Haar conclusie: zonder regio een heel klein gymnasium en geen Gilde. Dat vind ik een mooi voorbeeld, dat laat zien dat we gewoonweg niet zonder elkaar kunnen!”