Het Regionaal Werkbedrijf van de Arbeidsmarktregio Gorinchem (AR-G) heeft op 24 januari 2018 een bijeenkomst georganiseerd over de uitvoering van het Banenakkoord.
Het Banenakkoord is een afspraak tussen (rijks)overheid en sociale partners
Doel is om meer mensen uit doelgroepenregister aan werk te helpen, en voorkomen dat mensen met afstand tot arbeidsmarkt geen betaald werk krijgen.
Het bedrijfsleven heeft in 2013 beloofd 100.000 banen te creëren voor 2026.
De Overheid (dat is gemeenten, provincie, waterschap, onderwijs) wilden niet achterblijven en hebben daarom ook 25.000 banen beloofd.
Bij het tussentijds meten van de resultaten tot nu toe loopt de overheid achter met het aanbieden van banen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Omdat er iets moet gebeuren is de voorlichtingsmiddag georganiseerd. Vertegenwoordigers van de gemeenten en onderwijs in de regio kregen voorlichting over wat gedaan zou kunnen worden.
Het vorige kabinet heeft gedreigd met een boete voor overheidsorganisaties als ze niet voldoende werkgelegenheid bieden. Waar de afspraak over de totale overheid ging, gaat het bij de boeteregeling over individuele gemeenten, onderwijsinstellingen, waterschappen en organisaties waarbij de medewerkers via het ABP pensioen opbouwen. Iedere overheidsorganisatie moet dan 1,93% van de verloonde uren mensen uit het doelgroepenregister een baan bieden.
Voorzitter van het Werkbedrijf, Bart Bruggeman, doet tijdens het openingswoord een beroep op de redelijkheid om mensen die het toch al moeilijk hebben, in te passen in de werkomgeving. Bovendien als overheid tijdig meer mensen uit de doelgroep aan het werk helpt, dan kan nog steeds besloten worden de boete-regeling niet in werking te laten treden. Zie voor meer informatie het verslag.
Wie zich verder wil verdiepen in de regeling wordt uitgenodigd kennis te nemen van een kennisdocument dat is opgesteld over de Banenafspraak:
https://www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2015/03/06/kennisdocument
https://www.samenvoordeklant.nl/wetten/banenafspraak