Ambitie
Kort geleden is door betrokken partijen in het Sociaal Domein gewerkt aan de eerste versie van de transformatieagenda. Deze agenda geeft weer met welke ambitie we werken in het Sociaal Domein en wat we met elkaar willen bereiken. De ambitie die we daarbij hebben geformuleerd is: “Passende zorg en ondersteuning tegen aanvaardbare kosten”.
Kernwaarden
Voor goede samenwerking in het Sociaal Domein is het niet alleen nodig om heldere doelstellingen te hebben. Minstens zo belangrijk is met welke waarden we die samenwerking vormgeven. Belangrijk daarbij is dat we vertrouwen hebben in elkaar en de burger centraal stellen bij ons handelen. Dat we daarbij onze eigen belangen natuurlijk in de gaten houden, maar er ook voor zorgen dat ons handelen nooit ten koste zal gaan van de andere partijen. Dat betekent open zijn naar elkaar, elkaar vertellen wat we doen en met welke intenties we dat doen. Verder is het belangrijk dat we bij het verder vormgeven van onze samenwerking en de dienstverlening naar de burger streven naar eenvoud. De wereld, en zeker die binnen het Sociaal Domein, is al ingewikkeld genoeg. Kortom, onze samenwerking binnen het Sociaal Domein kenmerkt zich door “vertrouwen, openheid en eenvoud”.
Gezamenlijke agenda
De transformatietafel is het platform waarin alle participanten in het Sociaal Domein een stem hebben en gezamenlijk kunnen praten over belangrijke ontwikkelingen in de volle breedte van het sociaal domein en afspraken kunnen maken over de gewenste richting en wat men al dan niet gezamenlijk wil oppakken. Vanuit de transformatietafel is in 2016 de wens ontstaan om te komen tot een transformatieagenda Sociaal Domein. Een gezamenlijke agenda om de zorg in de regio nog verder te verbeteren. Hierin hebben we drie projecten vastgelegd waarvan we vinden dat die in 2017 met prioriteit worden opgepakt:
- Verbeteren van de samenwerking in het Sociaal Domein;
- Zorgen voor integrale zorg en financiering;
- Resultaatgericht inkopen en verantwoorden.
Als u op deze link klikt vindt u daar meer informatie over de transformatietafel en de transformatieagenda.
Lopende projecten
Naast de transformatieagenda wordt er gewerkt aan diverse projecten en overleggen.
Wmo
In regioverband worden verschillende projecten op het terrein van de WMO opgepakt. Steeds is hierbij de afweging hoe krijgen we voorkant van de zorg zo dicht mogelijk (lokaal) bij de cliënt geregeld en kunnen we aan de achterkant samen optrekken om helderheid te verschaffen en efficiëntie te bereiken.
Onderwerpen die regionaal worden opgepakt zijn onder andere: aanbestedingen HO en maatwerkbegeleiding, Mantelzorgondersteuning, kwetsbare ouderen en aanvullend openbaar vervoer in de vorm van de Molenhopper.
Jeugd
Vanaf 1 januari 2015 zijn gemeenten, vanwege de invoering van de jeugdwet, verantwoordelijk voor het organiseren en bekostigen van de jeugdhulp. Deze verschuiving van verantwoordelijkheden is een grote en inhoudelijk complexe opgave. De 17 gemeenten in Zuid-Holland Zuid hebben daarom besloten samen te werken op het gebied van de jeugdhulp.
Participatie
Iedereen die kan werken maar daarbij ondersteuning nodig heeft, valt sinds 1 januari 2015 onder de Participatiewet. De wet is er om zoveel mogelijk mensen met of zonder arbeidsbeperking werk te laten vinden. Avres voert de Participatiewet uit voor de gemeenten Giessenlanden, Hardinxveld-Giessendam, Gorinchem, Leerdam, Lingewaal, Molenwaard en Zederik. Avres bestaat uit de voormalige Regionale Sociale Dienst en Kredietbank Alblasserwaard/Vijfheerenlanden (RSD) en Avelingen Groep. Avres ondersteunt daarbij zowel werkzoekenden als werkgevers en is het eerste aanspreekpunt voor vragen op het gebied van werk, inkomen, re-integratie, schulddienstverlening en werkgeversdienstverlening.
Organisatie
In het Portefeuillehoudersoverleg (PFO) Sociaal hebben de wethouders uit de zes aangesloten gemeenten zitting. Het PFO stuurt op de voortgang van de gemaakte afspraken. Voorzitter van het PFO is Dirk van der Borg (burgemeester Molenwaard). Het Ambtelijk Overleg (AO) Onderwijs stuurt op de feitelijke realisatie van activiteiten en bereidt de vergaderingen van het PFO voor. Voorzitter van het AO is Iemke Bruseker (programmamanager regio AV).
Ondersteuning
Het regiobureau ondersteunt de werkzaamheden van dit domein. De programmamanager is Iemke Bruseker. Haar contactgegevens zijn:
Naam: Iemke Bruseker
Email: iemke.bruseker@regioAV.nl
Telefoon: 085 486 85 40