Waarom is deze opgave belangrijk?
De agrarische sector in de regio staat voor grote uitdagingen. Bij veel agrarische bedrijven staat de bedrijfsvoering onder druk en leeft de vraag hoe volgende generaties bedrijven kunnen overnemen. Tegelijkertijd zijn er kansrijke initiatieven, zoals differentiatie in de bedrijfsvoering, korte‑ketens, natuur-inclusieve landbouw, biodiversiteit, proeftuinen voor innovaties op thema’s als regionale voedselketens en nieuwe verdienmodellen. Hoe bouwen we aan een toekomstbestendige sector?
Welke ambitie hebben we met deze opgave?
We willen met deze opgave regionale duurzame innovatieve landbouw en regionale plattelandsontwikkeling stimuleren. Daarbij zoeken we naar een balans tussen de belangen en ambities op terreinen van kwaliteit en toegevoegde waarde van het landelijk gebied, duurzame kringloop, efficiënte benutting grondstoffen en dierenwelzijn.
Welke resultaten willen we bereiken?
In 2019 willen we een dynamisch platform hebben waar kennis, informatie en activiteiten gedeeld worden en dat aanwijsbare projecten heeft gerealiseerd. Eind 2019 willen we een concrete aanpak voor uitvoering van regionaal en integraal landbouwbeleid hebben voor het stimuleren van duurzame innovatieve landbouw en plattelandsontwikkeling in lijn met provinciaal, nationaal en Europees beleid. In 2021 moeten de agrarische thema’s dan regionaal zijn uitgewerkt in de omgevingsvisie.
“Werken aan een goede toekomst voor de agrarische sector”
Lopen er al concrete projecten voor deze opgave?
Er zijn verspreid over het gebied al verschillende initiatieven genomen, die echter vaak nog los van elkaar staan. Bij deze opgave willen we niet zozeer zelf allerlei nieuwe initiatieven ontwikkelen, maar vooral een platform bieden om iedereen met nieuwe ideeën en initiatieven in de regio met elkaar in verbinding te brengen. Het is dus vooral van belang om energie bij belanghebbenden bij elkaar te brengen, zodat de samenwerking in de regio wordt versterkt.
Welke partijen willen we hier in ieder geval bij betrekken?
Als belangrijke partners hierbij zien wij agrarische ondernemers, financiële partijen, gemeenten, de provincies Zuid-Holland en Utrecht en het waterschap.
“We gaan nu echt de slag maken naar duurzame en innovatieve landbouw. Anders missen we de boot.”
Kaas Experience Center in Bleskensgraaf
Zuivelfabriek De Graafstroom in Bleskensgraaf verkent de ontwikkeling van een Kaas Experience Center in een monumentale boerderij naast het bedrijf. Het Kaas Experience Center gaat deel uitmaken van de toeristische route ‘The Amsterdam Cheesetrail’ van Leerdam tot Amsterdam. Het Kaas Experience Center Bleskensgraaf is een van de initiatieven op weg naar realisatie van deze kaasroute. Daarnaast is Zuivelfabriek De Graafstroom de drijvende kracht achter het opzetten van een “Groene Cirkel Kaas” in de regio. Dit is een initiatief waarbij op innovatieve wijze samengewerkt wordt om de circulaire economie in de regio een impuls te geven.
Een groot aantal partijen is bij dit initiatief betrokken, waaronder de Gebiedscoalitie Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, de gemeente Molenwaard, Deltamilk, Avres, TU‑Delft, energiecoöperatie De Knotwilg, Stichting Boerderij & Erf, De Regionale Gemalenstichting Alblasserwaard en Vijfheerenlanden, de Historische Vereniging Binnenwaard, Waterschap Rivierenland, het Gebiedsplatform Alblasserwaard-Vijfheerenlanden en Provincie Zuid-Holland.