Uitdaging (urgentie en belang)
Het landschap van de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden is door de eeuwen heen gevormd, niet alleen door de natuur, maar ook door de mens. Door dijken, inpoldering en ruilverkaveling heeft het landschap de uiterlijke kenmerken gekregen die het nu heeft. Een echt Hollands landschap van groene weiden met koeien, pittoreske stadjes en dorpjes, molens en water. Door grote ontwikkelingen als energietransitie, bodemdaling, klimaatadaptatie, circulaire landbouw, etc. staat het landschap onder druk. Laten we deze ontwikkelingen ons landschap dicteren of blijven we aan het roer ervan staan om met elkaar een landschap te (blijven) creëren waarin we met elkaar graag wonen, werken en recreëren?
Ambitie
De ambitie van deze opgave is om gezamenlijk met alle betrokken partijen in de regio te werken aan de ontwikkeling van het landschap in de gezamenlijk gewenste richting. Dit door het uitvoeren van projecten op korte, middellange en lange termijn gericht. We werken met elkaar aan een gedeelde visie op hoe het landschap er over 30 jaar uit zou moeten zijn als leidraad bij de uitvoering van deze projecten. Op deze manier werken we gezamenlijk aan het creëren van het AV-landschap van de toekomst.
Welke resultaten willen we bereiken?
Concreet willen we werken aan een “landschapsplan” waarin kansen en bedreigingen voor goede landschapsontwikkeling in beeld zijn gebracht. Hierbij moet gedacht worden aan een nadere uitwerking voor de opgaven die te maken hebben met biodiversiteit en cultuurhistorie. We zien daarbij een actieve rol voor maatschappelijke organisaties, inwoners en ondernemers. Alle bronnen van beleidsdocumenten, projecten en initiatieven zullen digitaal toegankelijk moeten worden voor alle belanghebbenden.
Aantrekkelijkheid van ons landschap behouden
Relatie met andere (RMA-)opgaven
- Wonen;
- Bereikbaarheid & Verkeersveiligheid;
- Toekomstbestendige landbouw;
- Recreatie & Toerisme;
- Waterveiligheid;
- Klimaatadaptatie;
- Energietransitie.
“Door grote ontwikkelingen als energietransitie, bodemdaling, klimaatadaptatie etc. staat het landschap onder druk”
Project 1: Uitvoering “Gebiedsdeal 4” (2017-2022)
Doelstelling
De doelstelling van dit project is het uitvoering geven aan het met de provincie Zuid-Holland afgesproken subsidiekader in het kader van “Groen Verbindt”. Binnen dit kader wordt een groot aantal projecten tot uitvoering gebracht waarbij de coördinatie en aansturing wordt vormgegeven vanuit de Gebiedscoalitie Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Dit traject loopt van 2017 t/m 2022. Eind 2022 dienen alle projecten te zijn afgerond en vindt een eindverantwoording naar de provincie Zuid-Holland plaats.
Verwachte resultaten
- Realisatie van de binnen dit programma vormgegeven projecten (uiterlijk eind 2022);
- Opleveren van een eindverantwoording naar de provincie Zuid-Holland (eind 2022).
Samenwerkingspartners
Gebiedscoalitie Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, Gemeente Gorinchem, gemeente Molenlanden, gemeente Vijfheerenlanden, provincie Zuid-Holland, waterschap Rivierenland, vele maatschappelijke organisaties (waaronder Blauwzaam), bedrijven (zoals de Kaasfabriek), onderwijsinstellingen, vrijwilligers.
Project 2: Ontwikkeling en uitvoering van “Gebiedsdeal 5” (2022-2027)
Doelstelling
De doelstelling van dit project is het ontwikkelen van en uitvoering geven aan “Gebiedsdeal 5”. Deze nieuwe Gebiedsdeal is in aard en opzet een vervolg op de voorgaande gebiedsdeals. Echter met een groot verschil: de provincie Zuid-Holland is afgestapt van het mechanisme om een grote subsidiepot ter beschikking te stellen, maar bepaalt op projectniveau of en hoeveel men wil bijdragen. Bovendien is nu ook de provincie Utrecht actief betrokken bij de vormgeving. Omdat de financiering ingewikkelder is, vergt het samenstellen en financieren van deze gebiedsdeal veel werk.
Verwachte resultaten
- Opleveren van het plan van aanpak “Gebiedsdeal 5” (voorjaar 2021);
- Zorgdragen voor financiering (medio 2021);
- Uitvoering geven aan de projecten in deze gebiedsdeal (najaar 2021-2026).
Samenwerkingspartners
Gebiedscoalitie Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, Gemeente Gorinchem, gemeente Molenlanden, gemeente Vijfheerenlanden, provincie Zuid-Holland, provincie Utrecht, waterschap Rivierenland, vele maatschappelijke organisaties (waaronder Blauwzaam), bedrijven (zoals de Kaasfabriek), onderwijsinstellingen, vrijwilligers. Omdat het plan nog niet is vastgesteld is er nog alle ruimte voor partijen om hierop aan te sluiten.
Project 3: Ontwikkeling lange termijn visie landschap AV
Doelstelling
De doelstelling van dit project is om te komen tot een breed gedragen regionale visie op de toekomst van het landschap van de AV, welke zal worden doorvertaald naar een door alle bestuurlijke en maatschappelijke partijen gedragen aanbod aan het Rijk met ontwerpoplossingen voor ons platteland en onze woon -en leefgebieden van morgen. De basis hiervan wordt gevormd door de verkenningen die zijn uitgevoerd in het kader van de Eo Wijers Prijsvraag. Als deze visie is vastgesteld is de volgende belangrijke stap om in samenspraak met provincies, waterschap en rijk gekomen tot een ontwikkelingsprogramma voor het gebied en daarbij ook financiering te realiseren.
Verwachte resultaten
- Ontwikkelen van een breed regionaal gedragen visie op het toekomstig landschap van de AV (eind 2022);
- Opstellen van een ontwikkelingsprogramma in samenspraak met belangrijke partijen als de provincies, waterschap en het rijk (eind 2023).
Samenwerkingspartners
Rijk, provincies, waterschap, gemeenten, inwoners, maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven.