Waarom is deze opgave belangrijk?
Onze streek kenmerkt zich door een aantrekkelijk leefklimaat en een karakteristiek landschap. Tegelijk zijn er allerlei nieuwe ontwikkelingen die hierop een groot effect kunnen hebben. Zonder duidelijke onderlinge afspraken, bestaat het risico dat de kernkwaliteiten van het landschap verloren gaan.
Welke ambitie hebben we met deze opgave?
Samen met belanghebbende partijen en inwoners willen we komen tot een visie op de toekomst van het landschap waarbij ruimte is voor nieuwe ontwikkelingen maar kernkwaliteiten behouden kunnen blijven. Daarbij wordt aandacht besteed aan het vergroten van de biodiversiteit en het meer zichtbaar maken van de cultuurhistorie van het gebied.
Welke resultaten willen we bereiken?
Concreet willen we werken aan een “landschapsplan” waarin kansen en bedreigingen voor goede landschapsontwikkeling in beeld zijn gebracht. Hierbij moet gedacht worden aan een nadere uitwerking voor de opgaven die te maken hebben met biodiversiteit en cultuurhistorie. We zien daarbij een actieve rol voor maatschappelijke organisaties, inwoners en ondernemers. Alle bronnen van beleidsdocumenten, projecten en initiatieven zullen digitaal toegankelijk moeten worden voor alle belanghebbenden.
Werken aan een goede landschapsontwikkeling
Lopen er al concrete projecten voor deze opgave?
Momenteel loopt onder meer het Uitvoeringsprogramma Groen Verbindt van de Landschapstafel Alblasserwaard-Vijfheerenlanden.
Voor het tot stand brengen van een landschapsuitvoeringsplan is bureau IMOSS, ontwerp- en adviesbureau op het gebied van stedenbouw, landschap en buitenruimte, aangetrokken. Hoe het landschapsuitvoeringsplan tot stand gaat komen is te zien op de website LA5HL
Welke partijen willen we hier in ieder geval bij betrekken?
De gemeenten Gorinchem, Molenlanden, Vijfheerenlanden, de provincies Zuid-Holland en Utrecht en het Waterschap Rivierenland nemen deel aan deze opgave. Verder willen wij gebruik maken van innovatie en vernieuwing vanuit initiatiefnemers en betrokkenheid van de bewoners en gebruikers van het gebied benutten en versterken. Het accent ligt dus op een bottom-up proces. Daarnaast denken we bij deze opgave zeker aan de Landschapstafel
Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Maar wellicht zijn er nog andere geïnteresseerde en belanghebbende partijen.
“Als we nu aan de slag gaan, hoeft het probleem niet urgent te worden. Belangrijk is het wel!”
Er is al veel materiaal beschikbaar
Het Gebiedsplatform Alblasserwaard- Vijfheerenlanden heeft het “Het Verhaal in Beeld” opgesteld. Het gebiedsplatform verenigt een groot aantal maatschappelijke organisaties en adviseert partijen over ontwikkelingen in het landelijk gebied. Met dit document geeft het Gebiedsplatform het verhaal weer van de ontwikkelingen die dit gebied door de eeuwen heen heeft meegemaakt en waardoor het gebied is zoals het is: karakteristiek en authentiek. Een mooie basis om op verder te gaan.
Maar er is ook nog veel te doen
Eén van de thema’s die het Gebiedsplatform oppakt, is dat van ‘Vrijkomende Agrarische Bebouwing’ (VAB). In de Alblasserwaard—Vijfheerenlanden komen de komende jaren veel agrarische bedrijfs- en woongebouwen leeg te staan. Eind 2017 organiseerde het Gebiedsplatform een serie van drie bijeenkomsten. De goede opkomst tijdens deze avonden laat zien dat dit onderwerp actueel is. Deze serie van bijeenkomsten resulteerde in relevante vragen als: Wat is de invloed op het landschap als een boerderij vrijkomt? Blijft de historische waarde, waarmee het verhaal van deze streek wordt verteld, wel bewaard? En wat kunnen deze leegkomende gebouwen nog betekenen voor onze streek? Vragen die dringend op een antwoord wachten.