Waarom is deze opgave belangrijk?
De Alblasserwaard-Vijfheerenlanden ligt precies tussen sterk verstedelijkt gebied met honderdduizenden potentiële bezoekers. De AV biedt prachtige natuur, een mooi cultuurhistorisch landschap, bezit bijzondere recreatieve iconen en een goed netwerk aan recreatieve voorzieningen. Daarmee is er veel potentieel om de economische bijdrage van deze sector te verhogen.
Welke ambitie hebben we met deze opgave?
Onze ambitie is om het gebied toeristisch/recreatief (en economisch) verder te ontsluiten. We willen daarbij aandacht geven aan het “DNA” van het gebied, namelijk het verbinden van (bestaande en mogelijk nieuwe) kwaliteiten en iconen. We willen dat doen door het versterken van de bekendheid, bereikbaarheid en benutting van ons gebied.
Welke resultaten willen we bereiken?
We willen concreet het gebruik van recreatieve voorzieningen en het aantal overnachtingen in ons gebied verhogen waarmee de economische bijdrage van deze sector kan worden verhoogd.
“Versterken van de vrijetijdseconomie”
Lopen er al concrete projecten voor deze opgave?
In 2018 is de Jan Blanken fietsroute gerealiseerd. Dit is een excursie van 65 km in westelijk rivierengebied tussen Gorinchem en Vreeswijk langs werken van Jan Blanken (1755 –1838, Nederlands waterbouwkundig ingenieur, inspecteur-generaal van de waterstaat). Deze fietsroute zal in 2018 gerealiseerd worden. In 2019 wordt de aanleg van het wandelroutenetwerk in de regio afgerond met het aanleggen van een trekpont over de Zouweboezem ten noorden van Meerkerk. Het beheer en onderhoud van het fietsenknooppuntensysteem en het wandelroutenetwerk is ‘going concern’.
Welke partijen willen we hier in ieder geval bij betrekken?
We zien hier als belangrijke partners de gemeenten, de (verenigingen van) ondernemers op terreinen van recreatie en toerisme, Den Hâneker, VVV Zuid-Holland Zuid, de drie iconen (Kinderdijk, Vestingdriehoek Gorinchem – Leerdam Glasstad), Waterdriehoek, KaasExperience, Routebureau Utrecht en de provincies Zuid-Holland en Utrecht.
“De regio goed op de kaart zetten en iconen verbinden.”
Realisatie Jan Blankenroute
De realisatie van de Jan Blankenroute houdt in dat de bestaande recreatieve infrastructuur voor fietsen, wandelen en varen is verrijkt met het verhaal over de werken van Jan Blanken. Jan Blanken leefde van 1755 tot 1838, was waterbouwkundig ingenieur en inspecteur-generaal van de waterstaat. De Jan Blankenroute kan worden verbonden aan bestaande initiatieven, zoals de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie, en de reeds bestaande ‘Waterwerkenroute’ van de Nieuwe Hollandse Waterlinie