Waarom is deze opgave belangrijk?
De arbeidsmarkt kent nu nog een gemiddelde spanning, maar het probleem van een krappe arbeidsmarkt ligt op de loer omdat de regio te weinig hoogopgeleide werkers heeft die over zogenaamde ’21st century skills’ beschikken. Voorbeelden hiervan zijn onder andere sociale vaardigheden, probleemoplossend vermogen en digitale vaardigheden (ICT).
Welke ambitie hebben we met deze opgave?
Voor de ontwikkeling van onze economie is het van groot belang dat vraag en aanbod van arbeidskrachten in evenwicht zijn. Steeds weer zullen we ervoor moeten zorgen dat de vraag vanuit bedrijven helder wordt gemaakt en het onderwijs daar goed op inspringt. Daarbij streven we naar maximale participatie; zoveel mogelijk mensen moeten actief aan de arbeidsmarkt kunnen deelnemen.
Welke resultaten willen we bereiken?
We willen dat het algemene werkloosheidspercentage lager ligt dan 3%; voor 55-plussersstreven we naar maximaal 4,5% en voor jongeren naar maximaal 5%. De taakstelling rondom de Banenafspraak zal in 2024 gerealiseerd moeten zijn. Een betere samenwerking tussen het Werkbedrijf, ondernemers, overheid en onderwijs komt tot stand. En we willen een opleidingsaanbod met een hoge arbeidsrelevantie van (V)MBO tot HBO.
“Werken aan een goed functionerende arbeidsmarkt”
Lopen er al concrete projecten voor deze opgave?
Er wordt via het Werkbedrijf en het Regionaal Arbeidsmarkt Platform al tussen de genoemde partijen gewerkt aan concrete projecten:
- Vergroten van de bekendheid, vindbaarheid en werkgeversdienstverlening van het Werkgevers Service Punt AV-regio en het Werkplein. Landelijk is er een campagne om meer ondernemers naar het loket van het WerkgeversServicePunt te leiden. Dat gebeurt onder de noemer werkgeversanno.nu (https://gorinchem.werkgeversanno.nu).
- Werkzoekenden kennen en beschikbaar krijgen, arbeidsfit maken en houden.
- Samenwerken binnen de keten en tussen domeinen om mismatches te voorkomen.
- Regioplan VMBO-techniek opzetten met Het Gilde als penvoerder.
- ROC Da Vinci College en ’t Gilde in Gorinchem onderzoeken samen het aanbieden van een bekostigde opleiding scheeps- en jachtbouw en onderhoud. Gestreefd wordt naar een start van de opleiding per 2020 in Gorinchem.
Gestreefd wordt de projecten verder uit te breiden om de resultaten te halen die we met elkaar willen.
Welke partijen willen we hier in ieder geval bij betrekken?
Binnen de arbeidsmarktregio wordt op dit moment samengewerkt tussen de gemeenten in de AV, UWV, Avres, School & Bedrijf, Da Vinci College, Het Gilde, Leerwerkloket, Matchmakers en ondernemers. De aansluiting door ondernemers kan nog beter: met name voor hen is het van belang dat er ook in de toekomst voldoende gekwalificeerd personeel in onze regio voorhanden is.
“Het gaat niet alleen om meer banen, maar om een betere aansluiting van onderwijs en arbeid.”
Stimulerende aanpak School en Bedrijf
Binnen de Arbeidsmarktregio Gorinchem is het stimuleren van techniekonderwijs één van de speerpunten. Alle hoofden en handen zijn nodig in een krapper wordende arbeidsmarkt. Techniekonderwijs is daarbij van groot belang voor de toekomst van de maritieme sector en de maakindustrie.
De Stichting School en Bedrijf is het loket voor onderwijs en ondernemers in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden om initiatieven rondom arbeidsmarkt en onderwijs uit te voeren en te versterken. School en Bedrijf wil jongeren met gekwalificeerd beroepsonderwijs goed voorbereiden op de arbeidsmarkt. Voor het stimuleren van techniekonderwijs vervult School en Bedrijf een coördinerende rol tussen bedrijven en scholen. School en Bedrijf fungeert als gesprekspartner voor overige externe organisaties, zoals bedrijvenkringen, TopTechniek in Bedrijf, Techniek Talent, platform Bètatechniek.
Contact: Sjoerd Veerman (06-23974997)