Uitdaging (urgentie en belang)
Het klimaat verandert en zorgt ook in Nederland voor extremere weersituaties. Het zichtjaar is 2050.
Concreet betekent dit dat we vaker te maken krijgen met hoosbuien, langere periodes van droogte en hitte. Daarnaast neemt de afvoer in de rivier toe. Vanuit het landelijke Deltaprogramma wordt heel Nederland gevraagd zich hierop voor te bereiden, zo ook de regio Alblasserwaard Vijfheerenlanden.
Ambitie
De ambitie van deze opgave is om een gedragen strategie op te stellen om de regio voor te bereiden en aan te passen aan de gevolgen van het veranderende klimaat. Deze strategie vormt het startpunt van een proces waarin we als regio de komende jaren gezamenlijk blijven nadenken en bijsturen over de te volgen koers om de regio voor te bereiden op de verwachtte weersextremen. Het proces begint eigenlijk pas bij het hebben van de strategie. Uiteindelijk gaan we als regio ook met concrete maatregelen aan de slag. Deze maatregelen worden opgenomen in een regionale uitvoeringsagenda, voortkomend uit de regionale strategie.
Regionale Adaptatie Strategie
In 2021 is met diverse partijen meegedacht aan het maken van een strategie voor een klimaatadaptieve en waterrobuuste Alblasserwaard Vijfheerenlanden. Inmiddels is deze Regionale Adaptatie Strategie door alle gemeenten, provincies en Waterschap Rivierenland vastgesteld.
Op 19 oktober 2022 heeft de stuurgroep van de klimaatregio A5H de daaruit voortkomende Uitvoeringsagenda RAS vastgesteld.
“De regio voorbereiden en aanpassen aan de gevolgen van veranderend klimaat”
Relatie met andere (RMA-)opgaven
- Landschapsontwikkeling;
- Wonen;
- Toekomstbestendige landbouw;
- Economie & Innovatie (bedrijventerreinen);
- Waterveiligheid
“Het proces begint eigenlijk pas bij het hebben van de strategie.”
Project 1: Regionale Adaptatie Strategie (RAS)
Doelstelling
De doelstelling van dit project is het opleveren van een Regionale Adaptatie Strategie.
Weten (2019)
In 2019 is de klimaatatlas opgeleverd waarin de effecten van klimaatverandering in de Alblasserwaard Vijfheerenlanden voor iedereen in te zien zijn.
Willen (2020/2021)
De volgende stap is het voeren van interne en externe risicodialogen, waarin het gesprek gevoerd wordt over de te verwachten effecten. Zijn deze acceptabel? Willen we hier wat aan doen? Wat kunnen wij er in onze regio aan doen? De interne risicodialoog heeft betrekking op gemeenten, waterschap en provincies. De externe risicodialoog wordt gevoerd met de gebiedspartners via online werkplaatsen.
Verwachte resultaten
- Oplevering klimaatatlas (2019);
- Voeren van een risicodialoog (2021);
- Symposium in samenwerking met Blauwzaam (4-3-2021);
- Vaststelling Regionale Adaptatie Strategie (medio 2021).
Samenwerkingspartners
Gemeenten dijkring 16, stichting Blauwzaam, provincie Zuid-Holland, provincie Utrecht, waterschap Rivierenland en andere gebiedspartners.
Project 2: Uitvoeringsagenda Klimaatadaptatie
Doelstelling
De doelstelling van dit project is het realiseren van een uitvoeringsagenda klimaatadaptatie.
Werken (2021/2022)
De RAS wordt daarna uitgewerkt tot een concrete uitvoeringsagenda voor de komende jaren.
Verwachte resultaten
- Oplevering uitvoeringsagenda klimaatadaptatie (2021/2022).
Samenwerkingspartners
Gemeenten dijkring 16, stichting Blauwzaam, provincie Zuid-Holland, provincie Utrecht, waterschap Rivierenland en andere gebiedspartners.