Uitdaging (urgentie en belang)
De uitdaging is om met elkaar de zorg zodanig te organiseren dat de ondersteuning dichter bij de burger wordt georganiseerd en er meer mogelijkheden zijn om maatwerk te leveren, afgaande op de vraag van de inwoner en dat we dit zodanig doen dat het zorgsysteem duurzaam houdbaar is.
Ambitie
De ambitie van deze opgave is om de zorg en ondersteuning zodanig te organiseren dat die helemaal gericht is en past op de individuele behoeften van de inwoner. Door dit maatwerk zorgen we ervoor dat de inwoner krijgt wat hij of zij nodig heeft. We doen dit door zorgprojecten integraal en “ontschot” op te pakken. Aan de “achterkant” zorgen we ervoor dat (administratieve) processen zo efficiënt mogelijk worden ingericht.
Welke resultaten willen we bereiken?
Inwoners krijgen de ondersteuning en hulp die ze nodig hebben. Dat realiseren we door opgaven en knelpunten aan te pakken vanuit het belang van de cliënten, het zorgnetwerk aan te sluiten op de netwerken van onze inwoners en door hulp en ondersteuning samen en integraal aan te pakken. Aan de ‘achterzijde’ richten we de processen efficiënt in door bijv. gezamenlijke inkoop en werkafspraken te maken. We delen kennis en inspireren met elkaar door innovatieve projecten binnen en buiten onze regio te delen. Daar waar voor voorzieningen de schaal van de afzonderlijke gemeenten te klein is doen we dit samen.
“We willen ons inzetten voor goede zorg tegen aanvaardbare kosten”
Relatie met andere (RMA-)opgaven
- Wonen;
- Bereikbaarheid & Verkeersveiligheid;
- Arbeidsmarkt
“In mijn gemeente krijg ik de hulp en ondersteuning die ik nodig heb, omdat er aandacht is voor mijn unieke situatie.”
Project 1: Transformatie van de zorg
Doelstelling
De doelstelling van dit project is om ervoor te zorgen dat de zorg steeds beter gaat aansluiten op de behoeften van de specifieke doelgroepen. Hieraan wordt uitvoering gegeven via de zogenaamde “Transformatietafel” waar belangrijke zorgpartners zoals cliëntenraden, zorgpartijen, DG&J, AVRES, huisartsen, onderwijs, corporaties en gemeenten met elkaar aan tafel zitten. Aan deze tafel wordt concreet invulling gegeven aan de gewenste ontwikkelingen om te komen tot een sluitend aanbod in zorg, beter samenwerking en meer efficiëntie aan de achterkant. Er lopen op dit moment twee concrete projecten: ”De Clientreis 75+” en een onderzoek naar voorzieningen Wonen/zorg gericht op zelfstandigheid voor de doelgroep 16-25-jarigen.
Verwachte resultaten
- Onderzoek naar verbeteringen in “De Cliëntreis 75+”. Resultaten daarvan worden … verwacht;
- Onderzoek naar woon/zorg-voorzieningen gericht op zelfstandigheid voor de doelgroep 16-25-jarigen.
Samenwerkingspartners
Gemeente Gorinchem, gemeente Molenlanden, gemeente Vijfheerenlanden, zorgaanbieders, zorgverzekeraar, AVRES, corporaties, cliëntenraden, huisartsen, onderwijs, GGD.
Project 2: Samenwerking zorgverzekeraar, zorgkantoor en gemeenten
Doelstelling
De doelstelling van dit project is het verbeteren van de samenwerking tussen zorgverzekeraar, zorgkantoor en gemeenten. Uiteindelijk doel is om samen beter in staat te zijn om de zorg te leveren waaraan behoefte is. Samen met de Zorgverzekeraar VGZ en de Drechtsteden wordt er gewerkt aan een samenwerkingsagenda. Dit naar aanleiding van de opdracht van het ministerie van VWS aan zorgverzekeraars, zorgkantoor én gemeenten om de samenwerking op te zoeken. Dit doen we met cliëntenraden, zorgaanbieders en andere partijen. Als de uitgewerkte samenwerkingsagenda is vastgesteld is het de bedoeling deze onder te brengen bij de transformatietafel.
Verwachte resultaten
- Een uitgewerkte samenwerkingsagenda is gereed in juni 2021.
Samenwerkingspartners
VGZ, gemeente Gorinchem, gemeente Molenlanden, gemeente Vijfheerenlanden, Drechtsteden, zorgaanbieders, cliëntenraden, GGD.
Project 3: Acute Zorg
Doelstelling
Dit project heeft twee doelstellingen: 1) de spoedeisende hulp voor het Beatrix en de regio behouden en 2) door preventie en verbetering van de samenwerking te voorkomen dat mensen naar de acute zorg/spoedeisende hulp moeten. In dit kader wordt samengewerkt met gemeenten in de functionele regio / verzorgingsgebied van het Beatrix Ziekenhuis. Verder wordt er op dit moment landelijk gekeken naar de inrichting van de Acute Zorg in Nederland. Gezamenlijk wordt er gereageerd op initiatieven vanuit het ministerie. Verder wordt er ook samengewerkt met andere gemeenten met een algemeen ziekenhuis onder leiding van Winterswijk. Onder meer door het oprichten van een commissie lokaal bestuur om zo invloed uit te oefenen op dit landelijke proces en hierin mee te denken. De burgemeester van Gorinchem zal hierin zitting nemen om de belangen van onze regio te vertegenwoordigen.
Verwachte resultaten
- Behoud spoedeisende hulp in het Beatrixziekenhuis;
- Goed werkende samenwerkingsketen waarbij onnodige vraag op de spoedeisende hulp wordt voorkomen.
Samenwerkingspartners
Rivas, Huisarts en Zorg, zorgaanbieders, welzijn, gemeenten in verzorgingsgebied van het Beatrixziekenhuis, etc.
Project 4: Statushouders en invoering wet Inburgering
Doelstelling
De doelstelling van dit project is iedereen te laten beschikken over de basisvaardigheden of de kennis waar hulp en ondersteuning is te vinden. Dit hebben we uitgewerkt in een drietal ambities:
- Op 1 maart 2024 beschikt 100% van de jongeren op het einde van de leerplichtige leeftijd over de basisvaardigheden.
- Op 1 maart 2024 weet iedereen waar hij/zij terecht kan voor het aanleren van basisvaardigheden.
- Op 1 maart 2024 beschikken in onze regio tenminste 500 extra NT1’ers en 1500 NT2’ers over de basisvaardigheden.
Er zijn ook in onze regio namelijk mensen die niet over deze basisvaardigheden of kennis beschikken die nodig zijn om volwaardig mee te kunnen doen.
In de Aanpak laaggeletterdheid, Regionaal plan arbeidsmarktregio Gorinchem worden deze doelstelling vertaald naar acties die we regionaal gaan inzetten om dit te bereiken. Deze zal aan binnenkort ter besluitvorming worden voorgelegd in alle gemeenten.
Verwachte resultaten
- Het project is gereed in maart 2024.
Samenwerkingspartners
Gemeente Gorinchem, gemeente Molenlanden, gemeente Vijfheerenlanden, scholen, taalaanbieders, AVRES, etc.