Waarom is deze opgave belangrijk?
De meeste inwoners doen al mee in de samenleving. Kinderen gaan naar de kinderopvang of school, volwassen naar hun werk, dagopvang, de sportclub etc. toch is meedoen is niet voor iedereen even vanzelfsprekend of gemakkelijk. Sommige mensen hebben hierbij hulp nodig. Voor hen willen we de hulp en ondersteuning bieden die zij hiervoor nodig hebben. Omdat onze inwoners hun eigen weg vinden binnen de buurt, de kern of de regio maar ook daarbuiten is het belangrijk dat onze samenwerkingen hierop aansluiten. Grenzeloos dus en aansluitend bij de netwerken van onze inwoners.
Welke ambitie hebben we met deze opgave?
We stellen de inwoner centraal en pakken zorgprojecten integraal en ontschot op. We leveren ‘aan de voorkant’ de hulp en ondersteuning zo dicht mogelijk en passend bij de degene die hulp nodig heeft. Aan de ‘achterzijde’ werken we juist samen om (administratieve) processen zo efficiënt mogelijk in te richten. We willen de zorg te vernieuwen zodat we die ook in de toekomst kunnen blijven bieden en bekostigen.
Welke resultaten willen we bereiken?
Inwoners krijgen de ondersteuning en hulp die ze nodig hebben. Dat realiseren we door opgaven en knelpunten aan te pakken vanuit het belang van de cliënten, het zorgnetwerk aan te sluiten op de netwerken van onze inwoners en door hulp en ondersteuning samen en integraal aan te pakken. Aan de ‘achterzijde’ richten we de processen efficiënt in door bijv. gezamenlijke inkoop en werkafspraken te maken. We delen kennis en inspireren elkaar door innovatieve projecten binnen en buiten onze regio te delen. Daar waar voor voorzieningen de schaal van de afzonderlijke gemeenten te klein is doen we dit samen.
“We willen ons inzetten voor goede zorg tegen aanvaardbare kosten”
Lopen er al concrete projecten voor deze opgave?
Er wordt al op vele fronten samengewerkt in het sociaal domein. Enkele voorbeelden hiervan zijn: de sociale dienst en werkvoorziening (AVRES), Jeugdhulpverlening en Veilig thuis op Zuid-Holland Zuid niveau. Ook op gebied van WMO-beleid wordt zoveel mogelijk samen opgetrokken. Verder ontmoeten gemeenten, zorgaanbieders, zorgverzekeraar en cliënten elkaar aan de “Transformatietafel” om gezamenlijke projecten t.b.v. de transformatie vorm te geven.
Welke partijen willen we hier in ieder geval bij betrekken?
Burgers, cliëntenraden en adviesorganen, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, zorgkantoren, AVRES, GGD, scholen, corporaties, huisartsen, gemeenten (in en buiten de AV), gemeenschappelijke regelingen en provincies.
“In mijn gemeente krijg ik de hulp en ondersteuning die ik nodig heb, omdat er aandacht is voor mijn unieke situatie.”
Iedereen doet mee!
Contact: Iemke Bruseker (06-5729675)