Uitdaging (urgentie en belang)
Er is een enorme krapte op de huidige woningmarkt. Vele groepen woningzoekenden hebben het moeilijk; zoals bijvoorbeeld starters. De doorstroming stokt waardoor deze groep moeilijk kan instromen. Voor alle gemeenten ligt er een enorme uitdaging om meer woningen te bouwen. Maar dit willen we wel goed doen, met behoud van de kwaliteit van de woningen en van het gebied met oog op de toekomst. De verschillende regionale belangen moeten daarbij goed worden afgewogen gericht op het streven naar een evenwichtige woningmarkt. Meerwaarde voor de regio als geheel, en de gemeenten als onderdeel daarvan, ontstaat bij regionale samenwerking en afstemming en niet bij concurrentie tussen de gemeenten onderling.
Ambitie
De ambitie van deze opgave is om een aantrekkelijk en onderscheidend woongebied te creëren dat ligt in de directe nabijheid van de randstad. Met behoud van een gezonde en veilige leefomgeving willen we in onze streek zorgen voor een aantrekkelijk en onderscheidend aanbod van woningen voor zowel nieuwe als huidige inwoners. We sluiten daarbij goed aan op de gedifferentieerde behoefte die er is en hebben aandacht voor zowel de stad als voor de dorpen en het landelijk gebied. De steden en het ommeland vullen elkaar aan en we benutten de verschillen om aan te sluiten bij de verschillende woonbehoeften die er zijn. Ook is er aandacht voor onder meer de verduurzaming van woningen en de woonomgeving, het op een veilige en comfortabele wijze langer zelfstandig thuis wonen en de huisvesting van kwetsbare doelgroepen en arbeidsmigranten
Relatie met andere (RMA-)opgaven
- Landschapsontwikkeling;
- Bereikbaarheid & Verkeersveiligheid;
- Zorg: iedereen doet mee!;
- Waterveiligheid;
- Klimaatadaptatie
Een aantrekkelijk en onderscheidend woongebied creëren
Ik wil graag mijn hele leven in deze regio kunnen blijven wonen, als ik jong ben en ook als ik ouder word!
Project 1: Woningbouwprogrammering kern Alblasserwaard
Doelstelling en verwachte resultaten
Op verzoek van provincie Zuid Holland bereiden de gemeenten Gorinchem en Molenlanden een gemeenschappelijke woningbouwplanning voor. Bij deze programmering zullen ook (proces)afspraken worden gemaakt over monitoring en programmasturing, wat tevens een vervolgopgave zal zijn. Gestreefd wordt naar een bestuurlijk akkoord van de provincie op dit gezamenlijke woningbouwprogramma vóór 1 juli 2021. Deze gemeenschappelijke programmering is nodig als basis om een goede invulling te kunnen (blijven) geven aan de bouwopgave in deze gemeenten. Dit proces staat los van de woningmarktregio Woongaard.
Vijfheerenlanden is niet bij dit proces betrokken, deze gemeente stemt haar woningbouwprogramma af met de provincie Utrecht. Hardinxveld-Giessendam is aangesloten bij de Drechtsteden voor het regionale woningbouwprogramma van die regio.
In aansluiting op dit proces om te komen tot een goedgekeurd gemeenschappelijke woningbouwprogrammering, zal in de tweede helft van 2021 worden beoordeeld op welke wijze we de samenwerking binnen de woningmarktregio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden verder willen vormgeven. Dit betreft niet alleen de gemeenten Gorinchem en Molenlanden, maar ook de afstemming met Vijfheerenlanden en Hardinxveld-Giessendam blijft hierbij van belang. Deze nieuwe werkwijze komt dan naar verwachting in de plaats van de huidige regionale woonvisie, die niet meer geheel past bij de huidige bestuurlijke indeling van de regio. Daarnaast stemmen Hardinxveld-Giessendam en Vijfheerenlanden hun woningbouwplannen af in respectievelijk de regio Drechtsteden en de provincie Utrecht (U16). De woningbouwaantallen worden voor die gemeenten ook in dat verband afgestemd.
Samenwerkingspartners
Gemeente Gorinchem, gemeente Molenlanden, gemeente Vijfheerenlanden en gemeente Hardinxveld-Giessendam.
Project 2: Flexibele huisvesting alliantie kernen Zuid Holland
Doelstelling
De doelstelling van dit project is het toevoegen van flexwoningen zodat er een soort “flexibele schil” rondom de woningmarkt gecreëerd wordt. Hier kunnen verschillende groepen woningzoekenden gebruik van maken, zoals bijvoorbeeld de spoedzoekers die niet urgent zijn, starters en statushouders. Het idee is om een of meer (kleinschalige) locaties met flexwoningen in onze regio te realiseren die passen bij de schaal van onze steden en dorpen. Er wordt nu aandacht besteed aan het uitwisselen van ervaringen en het leren van succesvolle initiatieven in andere gemeenten. Er wordt lokaal gekeken naar mogelijke locaties en partijen. Indien er geen locaties beschikbaar komen voor de pilot, kan de pilot niet worden voortgezet.
Verwachte resultaten
- Opzetten van de eerste kleinschalige locatie in de regio (in 2021);
- Besluit over voortzetting van dit project (in 2021).
Samenwerkingspartners
Gemeente Gorinchem, gemeente Molenlanden en gemeente Hardinxveld-Giessendam. De pilot wordt ondersteund door het Ministerie van BZK die onder meer de begeleiding financiert en kennisuitwisseling tussen verschillende regio’s en provincies faciliteert.
Project 3: Huisvesting arbeidsmigranten
Doelstelling
De doelstelling van dit project is om te komen tot regionale beleidsuitgangspunten voor het huisvesten van arbeidsmigranten, waarbij ruimte is voor lokale verschillen. In juli 2020 is het projectplan vastgesteld tijdens de Bestuurlijke Tafel Wonen. Daarin worden de vervolgacties omschreven op onderdelen die een rol spelen in het proces om te komen tot de regionale beleidsuitgangspunten. Deze zien onder meer op:
- de samenwerking (tussen gemeenten en met stakeholders);
- het in beeld brengen van de arbeidsmigranten;
- het verkennen en eventueel ontwikkelen van registratiemogelijkheden;
- de huisvesting (o.a. kwalitatieve voorwaarden);
- de toezicht en handhaving;
- de deelname in de samenleving;
- de informatie en communicatie.
Verwachte resultaten
- Ten aanzien van de subonderdelen die direct zijn opgepakt is een planning opgenomen in het projectplan, deze wordt via de bestuurlijke tafel(s) bewaakt. Dat geldt ook voor subonderdelen die nog opgepakt zullen worden. Na afronding van het projectplan (naar verwachting eind 2021), zal naar verwachting de regionale samenwerking buiten de RMA kunnen worden voortgezet.
Samenwerkingspartners
Gemeente Gorinchem, gemeente Molenlanden, gemeente Vijfheerenlanden, gemeente Hardinxveld-Giessendam.