Professor dr. Marcel Boogers:
“Orden en prioriteer de RMA-opgaven”
Een bijzonder leuk en interessant programmaonderdeel was de lezing van professor dr. Marcel Boogers, die hoogleraar innovatie en regionaal bestuur aan de Universiteit Twente is. In zijn lezing stond hij nadrukkelijk stil bij de kracht van regionale samenwerking, waarbij hij uiteraard zijn licht liet schijnen op de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden.
Dat de conferentie druk bezocht werd, viel ook professor dr. Marcel Boogers op. “Ik spreek regelmatig voor talloze samenwerkingsverbanden door heel Nederland. Wat mij nu pas opvalt… daar is het nooit zo druk als hier. Het is hier maar een hele kleine regio van drie gemeenten en toch is het heel druk. Dat zegt wel wat over hoe het regionaal samenwerkingsverband hier leeft!”
Hij begint zijn lezing met een toelichting op de geschiedenis van de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Hij staat stil bij de bestuurlijke indeling die dwars door provinciegrenzen heen gaat en bij de Regionale Maatschappelijke Agenda. Tien RMA-opgaven vindt hij best veel. Bovendien signaleert hij binnen deze opgaven tal van dwarsverbanden. Hij oppert de vraag: “Zouden deze opgaven niet teruggebracht kunnen worden tot vijf of wellicht nog minder?”
Het feit dat de GRAV uit slechts drie gemeenten bestaat, ziet hij als kracht: “Iedereen kent elkaar en er kan snel gehandeld worden. Sneller dan in andere samenwerkingsverbanden”. Hij onderstreept de noodzaak om voor de toekomst een profiel voor de regio AV te formuleren. “Waarop wil de regio zich focussen, op welke thema’s willen we samenwerken en hoe wil de regio zich positioneren ten opzichte van andere regio’s.”
De hoogleraar legt uit dat je voor succesvolle regionale samenwerking moet kijken naar drie dingen: strategie, samenleving en structuur. Hij licht deze kort toe. Strategie: wat is de inhoudelijke focus, wat is onze verbinding met andere gebieden en/of sectoren? Samenleving: wat is het sociaal kapitaal, draagvlak, wat zijn de maatschappelijke netwerken. En tot slot structuur oftewel besluitvormingsstructuur: hoe kan ik met zo min mogelijk vergaderingen besluiten nemen en in wat voor samenwerkingsvorm doen we dat.
Professor Boogers legt uit dat voor de strategie een aantal doelen moeten worden geformuleerd. Hij staat uitdrukkelijk stil bij de vraag: heeft de RMA-agenda van de GRAV voldoende focus? Hij geeft aan dat dat in zijn visie niet het geval is. De hoogleraar adviseert meer focus te brengen in de RMA-opgaven. Een mogelijke oplossing is volgens hem het clusteren van een aantal RMA-opgaven. Hij ziet ook nog een andere oplossing om meer focus te realiseren. “Bekijk binnen de GRAV wat nu typisch iets is voor deze regio en pak dat op. En bekijk ook wat thema’s zijn die wellicht beter in een ander groter samenwerkingsverband kunnen worden aangepakt. Kortom: orden en prioriteer de RMA-agenda en ga op zoek naar samenwerking voor de grotere zaken.”
Hierna staat professor Boogers kort stil bij de overige twee kernelementen van regionale samenwerking: samenleving en bij structuur. Voor structuur adviseert hij de regio om te bekijken welke samenwerkingsvorm nodig is om tot een slagvaardige besluitvorming te komen. Dat hoeft volgens hem niet per se een gemeenschappelijke regeling te zijn.
Hij besluit zijn lezing met de woorden: “Jullie staan voor belangrijke keuzes. Keuzes die een volgende stap en nieuw elan in de samenwerking moeten brengen. Keuzes die te maken hebben met strategie en structuur. Die samenleving leeft hier wel, dat zie ik. Alleen ook daar speelt de vraag: Op welke punten zijn wij een echt te onderscheiden regio en op welke punten zijn wij onderdeel van een groter geheel? Als jullie die vragen beantwoorden -en daar zijn jullie stiekem al mee bezig merk ik- gaan jullie echt belangrijke stappen zetten. Als ik hier vanavond zie hoeveel energie hier in die zaal zit, zie ik een mooie toekomst voor de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Ik ben er van overtuigd dat jullie samen in staat zijn de stappen naar die toekomst te zetten. Daar wens ik jullie veel succes bij!”
De presentatie kunt u hier downloaden.