Sinds 1 september is drs. Peter Verheij RA actief als netwerkmanager/regiosecretaris a.i. van de Gemeenschappelijke Regeling Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. In de regio is Peter Verheij geen onbekende. Al vanaf jonge leeftijd is hij politiek actief. Zo was hij van 2006 tot 2010 gemeenteraadslid in de gemeente Alblasserdam. Om vervolgens tot juli 2021 -dus ruim elf jaar- wethouder te zijn voor diezelfde gemeente. Als wethouder is hij jarenlang actief geweest in onze regio. De GRAV is voor hem dus geen onbekende. We ontmoeten hem op het regiobureau in het stadhuis van Gorinchem.
Wat tijdens het gesprek met Peter Verheij meteen opvalt is dat hij een duidelijke visie heeft over de noodzaak van regionale samenwerking. “Er zijn veel maatschappelijke vraagstukken die gemeenten niet in hun eentje kunnen oplossen. Dat zijn veelal vraagstukken die door de bestuurlijke grenzen van een regio heen gaan en alleen door intensieve samenwerking opgelost kunnen worden.” Als voorbeeld noemt hij vraagstukken zoals bereikbaarheid, wonen, zorg of onderwijs. “Dit zijn grensoverschrijdende vraagstukken die zonder regionale samenwerking niet effectief zijn op te lossen. Ik weet nog goed dat Dirk van der Borg (oud- burgmeester van Molenlanden en oud- bestuurslid van de GRAV, red.) in dit verband de noodzaak van samenwerken ‘grenzeloos samenwerken’ noemde. Een pakkende omschrijving van een motto dat ik hoog in het vaandel heb staan.”
Status quo
Eén van de vragen die Peter Verheij als interim netwerkmanager/regiosecretaris van het bestuur heeft gekregen, is of hij een actuele ‘foto’ wil maken van het samenwerkingsverband. Anders gezegd: hoe vindt hij dat het gaat met de samenwerking? “Uit de ‘foto’ die ik heb gemaakt blijkt dat de basis goed is, maar soms iets strakker georganiseerd mag worden. Daarnaast constateer ik dat de energie van het samenwerken in het samenwerkingsverband enigszins tanende is. Het enthousiasme dat ik als wethouder zag, is nu minder. Daarom vind ik dat het gedachtengoed van grenzeloos samenwerken best wel een boost kan gebruiken. Niet alleen intern, maar ook extern met andere regio’s en partijen.”
Spinnenweb
Op de vraag hoe een ideale netwerksamenwerking eruit moet zien, antwoordt hij resoluut: “Als een spinnenweb! Een spinnenweb heeft een complete vorm en daar kun je niet zomaar iets van af knippen. Doe je dat wel, dan werkt het spinnenweb -lees samenwerking- niet meer zo goed; je weet dan zeker dat je als ‘spin’ niet meer veel vangt.” Als voorbeeld noemt hij de RMA-opgave vrijetijdseconomie, waarover het idee ontstond om deze uit het RMA-web te knippen. Verheij noemt het een goede zaak dat de gemeenten besloten hebben hierover in RMA verband te blijven overleggen. Hij wijst erop dat ook bij de opgave economie de gedachte leefde om deze uit de RMA-samenwerking te knippen. “In mijn optiek was dat niet slim en hangen we het complete web zo op dat we iets gaan vangen oftewel realiseren voor de regio, dus inclusief de opgaven van economie èn vrijetijdseconomie.”
Weer files
De regio Alblasserwaard Vijfheerenlanden kent meerdere maatschappelijke vraagstukken waaraan gewerkt wordt. Op ons verzoek belicht Peter Verheij twee voor de regio bijzonder belangrijke knelpunten: bereikbaarheid en landschapsontwikkeling. “Na anderhalf jaar thuiswerken, zien we het probleem van bereikbaarheid weer opdoemen. De files op de A15 en de A27 zijn weer terug en dat geldt ook voor de bijeffecten van die files op de N216 en de N214. De regio wordt er weer keihard mee geconfronteerd. En dan moet de ergste filemaand (november red.) nog beginnen.”
Landschapsontwikkeling c.a.
Een ander voor de regio belangrijk knelpunt vindt Peter Verheij de landschapsontwikkeling. “Binnen landschapsontwikkeling komen heel veel belangrijke zaken samen, zoals onder andere het klimaat, de bodemdaling, de waterveiligheid, woonopgaven, , toekomstbestendige landbouw, de stikstofproblematiek… de urgentie om hier samen de schouders onder te zetten is voor iedereen duidelijk. Daar zijn we dan ook mee bezig. Dat is prima! Maar de werkwijze en de samenwerking tussen de verschillende RMA-opgaven is voor mij een punt van aandacht is. We moeten waken voor te veel solisten in ons GRAV-orkest. Kortom, zorgen dat er voldoende interactie en samenwerking is tussen de RMA-opgaven. Ik vind het belangrijk dat iedereen weet waar iedereen mee bezig is. Dan ontstaan er synergetische effecten tussen de verschillende opgaven en zien we ook het integrale beeld van onze regio.”
Veel buren
Aan het einde van ons gesprek hecht Peter Verheij eraan nog iets te zeggen over de ligging van onze regio. “Geografisch heeft de regio Alblasserwaard en Vijfheerenlanden een enorm voordeel en dat is de kracht van de ligging. Onze regio heeft veel grenzen: Utrecht, Brabant, Gelderland… kortom: we hebben veel buren. Met al die buren kunnen we heel mooi regionale problemen aanpakken. En dan bedoel ik regionale problemen die ook over onze grenzen heen gaan. Dat betekent dat er meer aandacht geschonken moet worden aan samenwerkingspartners buiten onze regio. Denk aan U10 in de regio Utrecht en aan Altena. Dat is voor mijn opvolger -die vanaf begin 2022 moet starten- een mooie klus waar hij of zij volop mee aan de slag kan.”