“Vrijkomende agrarische bestemming verdient een goede nieuwe bestemming. Op naar een vitaal buitengebied!”
In de deelsessies Vrijkomende agrarische bebouwing (VAB) bleek dat de behoefte aan visie en beleid voor vrijkomende agrarische bebouwing groot is. Zo benoemden enkele raadsleden van Molenlanden een casus die recent in hun gemeenteraad aan de orde was geweest. In deze casus werden een visie en een beleidskader duidelijk gemist door de raad. Naast de raadsleden gaven een agrariër en een afgevaardigde van Natuurmonumenten duidelijk aan ook behoefte te hebben aan beleid voor VAB. Er werd een oproep gedaan om door te pakken (vanuit vrees voor verzanding).
Door de aanwezigen werden verschillende suggesties gedaan om het beleid verder aan te vullen. Een overzicht:
- maak concreet wat er onder preventie wordt verstaan;
- ruilverkaveling is een cultuurhistorisch waardevol systeem. Dit moet niet weggepoetst worden. Zet daarom in op mogelijkheden van hergebruik en formuleer hergebruik-opties niet te smal. Het behoud van het landschap en het voorkomen van verrommeling van het landschap moeten daarbij een uitgangspunt zijn. Stimuleer dat alternatieve teelt en energietransitie d.m.v. VAB voor een deel opgelost worden. Benoem deze kansen en breng zo balans in het beleid tussen negatieve afkadering en positieve meekoppelkansen.
- als een boer zijn gronden verkoopt, dan kan hij toch ook zijn stallen slopen en zo de ‘rommel’ opruimen?
Voor de uitvoering van dit beleid wordt o.a. ingezet op een team met coaches. Tijdens de bijeenkomst meldt een afgevaardigde van Natuurmonumenten zich hier spontaan voor aan.
Er werden verschillende complimenten uitgedeeld voor de coproductie tussen maatschappelijke organisaties en gemeente. Het vervolg van dit beleid komt in Molenlanden aan de orde in een collegeavond (28 oktober). Het Gebiedsplatform en de bestuurlijk trekker brengen het beleid verder onder de aandacht bij andere gemeenten in onze regio.